Het is te hopen dat Democraten en Republikeinen rond Thanksgiving weer samen aan tafel kunnen voor de klassieke kalkoen. Niets verbindt zo goed als eten. Tijdens een gedeelde maaltijd worden verschillen misschien niet zomaar overbrugd, maar de scherpe kantjes verdwijnen al snel. Elkaar beter leren kennen, creëert meer begrip en eten helpt daarbij. Zo ook dachten de makers van Makkelijk Midden-Oosters, een boek met recepten van ‘onze nieuwe buren uit Syrië en Iran’. Op initiatief van Erin Groot Hermsen, oprichtster van Foods Unite en werkzaam bij een groot levensmiddelenconcern, maakte een creatief team dit bijzondere kookboek. De opbrengsten worden gedoneerd aan Movement on the Ground, een Nederlandse organisatie die vluchtelingen helpt op de Griekse eilanden.

Goede bedoelingen leveren niet per se goede boeken op, maar in dit geval zijn Erin en haar mensen er zonder meer in geslaagd een fijn kookboek te maken. Er is niet beknibbeld op de uitvoering, de vormgeving is fris en origineel, de fotografie is sfeervol en smakelijk. Mooi dat de beelden soms ook over twee pagina’s worden gebruikt, in plaatst van het standaard 1-recept-1-foto-stramien. Bovenal zijn de recepten in Makkelijk Midden-Oosters een leuke mix van traditioneel en modern en dat is te danken aan de culinaire medewerkers die hun creativiteit loslieten op de door zes ‘nieuwe buren’ geleverde recepten. De ongeveer vijftig recepten kregen zo een Nederlandse twist. Bovendien is gekozen voor ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.

In de inhoudsopgave (zie het inkijkexemplaar) vallen de hoofdstukken Mezze, Dips & Smaakmakers en Maaltijdsuggesties op. Om met die laatste te beginnen: achterin vind je ideeën voor onder andere een Kleurrijk vegan mezzefestijn, een Diner voor een warme winteravond of Makkelijke maaltijden voor doordeweeks. De mezze zijn natuurlijk altijd feest. Van het welbekende platbrood en de falalafel tot kruidige spinazierolletjes en za’atar amandelen. In Dips & smaakmakers staan sauzen en kruidenmixen voor bijvoorbeeld shoarma. Een eenvoudige tahinsaus met knoflook en citroen, een pistachedip met ingemaakte citroen: klinkt allemaal niet moeilijk, maar wel heel erg lekker. In de overige hoofdstukken vind je basisrecepten, voor-, hoofd- en nagerechten, maar ook zoete lekkernijen en drankjes.

Tussen de recepten door maak je kennis met de Syrische Nesrin, Ahmad, Wafaa en Vivian en met Yoones en Elham die oorspronkelijk uit Iran komen. Ze vertellen over eetgewoontes en tradities in hun geboorteland, over de culinaire verschillen met Nederland en hun favoriete gerechten. Bitterballen en stamppot zijn populair. Al lezend krijg je een beeld van de veerkracht en het doorzettingsvermogen van deze mensen. Je wilt niet alleen proeven wat zij koken, maar ze ook graag nog wat beter leren kennen. Begin met Makkelijk Midden-Oosters – jij eet lekker, je maakt kennis met andere culturen én je steunt een goed doel. En nodig daarna vooral je nieuwe buren uit.

PLUSSEN
+ kennismaking met andere (culinaire) culturen
+ originele gerechten
+ met gewone ingrediënten uit de supermarkt

…EN MINNEN
– aan de prijs (maar daarmee steun je wel een goed doel!)
– te mooi voor in de keuken

Makkelijk Midden-Oosters: verrassende recepten geïnspireerd door onze nieuwe buren uit Syrië en Iran
€ 30,00 |Uitgeverij Brandt
ISBN 9789493095342

Beeld achtergrond uit boek