Afgelopen weken viel het ene na het andere kinderkookboek op de mat. Vorige week besprak ik al Het geheim van de tuin – met spannend verhaal – en volgende week staat Het vegetarische kinderkookboek op het programma. Deze week is het eerst de beurt aan Het Laura’s Bakery kinderbakboek van Laura Kieft. Dit boek is in coronatijd vliegensvlug gemaakt, maar zou wel eens een fijne klassieker voor de jongste bakkers kunnen worden.

Wie graag bakt en op internet recepten zoekt, kent Laura’s Bakery. Voor recepten die niet kunnen mislukken, ben je bij Laura aan het goede adres. Ook als je tijdens het bakken hulp nodig hebt – je beslag schift, de cake is niet gaar – kom je online al snel bij haar tips en oplossingen terecht. Eerder maakte Laura al twee bakboeken en een borrelhapjesboek. Op haar website plaatste ze al langer speciaal voor kinderen uitgewerkte recepten, met illustraties. Die werden een enorm succes en bijvoorbeeld ook gebruikt in de gehandicaptenzorg en zo ontstond het idee voor dit boek. Leuke extra: met een password in het boek krijg je op de website toegang tot kleur- en knutselplaten en andere ‘printables’.

Het Laura’s Bakery kinderbakboek doet me denken aan Het kinderkook- en bakboek dat ik op mijn elfde verjaardag kreeg en dat nog steeds in de kast staat. Op een verjaardagsfeestje bij het Zuivelbureau had ik uit dat boek een kaassalade en oranjedroom (een drankje met sinaasappelsap en rauwe eidooiers!) leren maken en botermoppen gebakken. Later werden de gevulde eitjes, pindarotsjes en flap jack favoriet. De duidelijke illustraties van de ingrediënten en geringe hoeveelheid tekst maakten het mogelijk om al snel zonder assistentie van een volwassene in de keuken aan de slag te gaan.

Precies die elementen zie je ook in Laura’s kinderbakboek terug (zie ook het inkijkexemplaar). Nog beter: ook de bereiding wordt door middel van stap-voor-stap tekeningen van Bionda van den Ouden visueel gemaakt. In de  degelijke, voor ongeduldige mini-chefs wat lange inleiding legt Laura alle bakbeginselen en begrippen uit. Hoe bekleed je een bakvorm, hoe spuit je mooie toeven botercrème en waarmee kun je vanille-extract vervangen. Dan volgen dertig recepten, voor taart, cake en koekjes maar ook voor ontbijtgerechtjes en toetjes. Usual suspects als zandkoekjes, appelflappen en pannenkoeken staan naast originelere creaties als IJsjes cupcakes, Nutella swirl koekjes en Kwarkbroodjes. Het niveau? Om zelfstandig te bakken moet je kind op zijn minst aardig kunnen lezen en weten hoe de oven aan moet. Vanaf een jaar of vier kun je gezellig samen uit dit boek bakken. Jong geleerd, oud gedaan. Van zo’n kinderkookboek heb je misschien wel je leven lang plezier!

PLUSSEN
+ Laura!
+ online extra’s
+ spat- en vlekbestendige uitvoering

… EN MINNEN
– erg basic voor wat serieuzere junior-patissiers
– spat- en vlekbestendige uitvoering (glanst te hard, maar is wel handig)

 

Het Laura’s Bakery kinderbakboek: 30 stap-voor-stap recepten voor kinderen – Laura Kieft – Forte Culinair – ISBN 9789462502574 – €20,-