Liever Lokaal: Een lees- en kookboek vol met lekkere lokale producten uit het seizoen won begin juni de Gourmand Cookbook of the World award in de categorie Best local cuisine, de prijs voor beste lokale keuken kookboek van de wereld!
365 recepten en 365 ingrediënten worden beschreven om zo een jaar rond te koken. Het is een boek vol met primeurs, rituelen, tradities en noviteiten uit onze eetcultuur. Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van de wereldwijde Slow Food–beweging.
Janneke Vreugdenhil schrijft in NRC: Het boek wil duidelijk een bijbel zijn, een standaardwerk over eten uit eigen omgeving, in het seizoen waarin het product op zijn best is. Zoiets is een niet geringe ambitie, maar ik vind het een geslaagd project, met name dankzij de recepten van culinair publicist Annette van Ruitenburg. Zij verzon 365 recepten gebaseerd op verse Nederlandse oogst, die (op een paar obscure gerechten na) goed maakbaar zijn, origineel en gevarieerd.
En Jonnah Freud voegt er aan toe in het Parool: Liever Lokaal biedt een verfrissende blik op seizoensgewijs, bewust en duurzaam koken. “Het boek bestaat uit eenvoudige recepten, met soms wat onbekende producten. Het idee erachter is ook om mensen terug te laten gaan naar de basis en hen meer smaken te leren kennen.”

Liever lokaal – Annette van Ruitenburg e.a. – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059564893 – €19,95