Je kunt het zo gek niet bedenken of Louise Pickford heeft er een kookboek over geschreven. Soms samen met anderen maar vaak ook alleen. Haar nieuwste boek is La Paella. Een kookboek dat vol staat met recepten voor verschillende paella’s maar het bevat ook een keur aan rijst- en pastagerechten die in de Spaanse keuken op tafel komen.
Ik dacht dat paella altijd dat ene recept was. Je kent het wel, met mosselen en garnalen. Maar dat is helemaal niet zo. Er is een Valenciaanse paella met kip en eventueel slakken als je dat zou willen. Er is een zeevruchtenpaella en er zijn een aantal paella’s met groenten die er verrukkelijk uitzien. Er bestaat ook een fideo (fideu in het Catalaans) en dat is een soort paella gemaakt met een vermicelliachtige pasta.

La Paella begint met tekst en uitleg over specifieke Spaanse ingrediënten. De meeste kennen we wel. Gerookt paprikapoeder, chorizo, olijfolie en nog wat zaken hebben de meeste hobbykoks vast in huis. Ook zijn er bijzondere Spaanse pepers die we hier niet zo snel zullen vinden. Als dat zo is wordt er een alternatief gegeven. Kijk ook goed rond op internet want er zijn inmiddels een aantal online winkels waar de echte Spaanse producten te koop zijn. Na wat basisrecepten en bouillons gaan we door naar de paella’s. Daarna volgen de romige rijstgerechten. Een hele bijzondere is Arroz Cubano; een Cubaanse rijstschotel die als ontbijt gegeten wordt. Het wordt gemaakt met spek, eieren en gebakken banaan. Erbij serveren we een frisse tomatensaus. Heerlijk! De rijst met bakkeljauw en garnalen is ook zeker een aanrader.

Vervolgens gaan we door naar de Rijstgerechten uit de oven, de Pastagerechten, de Soepen, de Gefrituurde gerechten en als laatste een aantal Nagerechten. Uit de oven komt de Arroz con Costra; een rijstschotel met een heerlijke korst van ei en rijk gevuld met kip,  speklapjes en bloedworst. Die laatste kun je weglaten als je dat niet wilt eten. De fideo’s kun je prima maken met de bij ons bekende vermicelli. Een aanrader is de Mexicaanse pasta met chilipeper, limoen en koriander. Je kunt de koriander vervangen door peterselie. Pittig maar echt comfortfood. Net als de soepen. Simpel te maken maar geraffineerd zoals de rijstsoep met kip en paprika of de rijstsoep met spinazie en witte bonen.

In het hoofdstuk Gefrituurde gerechten krijgen we onder andere recepten waarin we restjes paella verwerken. Je hoeft voor de gebakken paella met alioli (geen spelfout want dit is de Spaanse naam voor de ons bekende Franse aïoli) geen frituurpan te hebben. Je bakt de ‘koekjes’ gewoon in de koekenpan of op de grillplaat. De paella-arancini (bitterballen maar dan van restjes rijst) en de fiduea-kroketjes bak je gewoon in een laagje olie in de wok. Wat we zeker een keer zullen maken is de fideua-tortilla. Heel simpel te maken en te serveren als lunch, als diner of in kleine puntjes als tapas. De nagerechten zijn er niet zoveel maar wat er is mag er dan ook zijn. Misschien de rijstpudding met karamelsinaasappels als eerste en daarna de krokant gebakken pastapudding met honing en citroen.

De bekende food- en lifestylefotograaf Ian Wallace maakte alle smulfoto’s.  Louise Pickford woont tegenwoordig in Frankrijk en geeft kookworkshops. Haar website staat ook vol met heerlijke recepten. Wie dol is op de Spaanse keuken en eens iets anders op tafel wil zetten dan de overbekende gerechten zal La Paella zeker aan willen schaffen.

La Paella | Louise Pickford
Veltman Uitgevers | €17,99
ISBN 9789048319404