Na ieder seizoen komt de winnaar van Heel Holland Bakt traditiegetrouw met een kookboek. Zo komt Enzo binnenkort met een Vegan HHB. Nu het TV programma tien jaar bestaat is er een jubileumboek Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt.

10 jaar Heel Holland Bakt

link naar Bol.com

Het boek biedt ruimte voor een terugblik op tien seizoenen bakken. Alle winnaars komen aan bod met een spektakelstuk. En er is een keuze uit alle technische opdrachten. Veel ruimte ook voor foto’s: sfeerfoto’s, overzichtsfoto’s van alle tien deelnemers per seizoen, details van taarten enzovoort.

Het boek belooft geen oude koek maar een kers op de taart. De recepten verschenen echter allemaal stuk voor stuk eerder in de boeken van Heel Holland Bakt. Natuurlijk is het leuk om terug te blikken met eerst nog Martine en later André als presentator. Weet jij nog wie de eerste winnaar was? Juist ja, Rutger van Rutger Bakt. Het recept van zijn feesttaart, een bruidstaart met vers fruit en chocolade, staat erin. Maar waarom geen foto van zijn taart? Van alle andere baksels vind je uitgebreide afbeeldingen maar deze ontbreekt.

Nog iets wat me opviel is de bladspiegel bij de recepten. Na de intro volgt vaak een heel stuk wit en vervolgens is er bijna geen witruimte onder aan de pagina’s. Wellicht persoonlijk maar ik stoor me daar aan. In totaal biedt Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt tweeëntwintig recepten: één technische opdracht en één winnaarsrecept per seizoen, plus de Leadertaart (die met de frambozen) en appelkoeken ter ere van Martine Bijl.

Voor fans van Heel Holland Bakt is dit jubileumboek uiteraard een must have. En diegenen die een uitdagende bakervaring zoeken, komen aan hun trekken met hidden designer cake, kleurrijke spekkoek of een chateautaart. Ook de technische opdrachten zijn uitdagend maar gelukkig is er thuis geen tijdsdruk om de brioche feuilletéeknopen perfect te vlechten.

En kun je niet wachten op een nieuw seizoen? Kijk dan vanaf 28 april naar The Great British Bake Off  bij omroep MAX.

Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789043927628 – €19,99