Een mooi, dik, stevig, vierkant en maagdelijk wit boek over de (Hollandse) kool. Een groente waar wij pas in de winter met zijn allen naar grijpen maar wat zeer onterecht blijkt te zijn. De meeste kolen zijn prima het hele jaar door verkrijgbaar. De auteurs van het boek Kooltje proberen dat met hun enthousiasme voor deze groenten duidelijk te maken. Daarnaast laten zij ook zien dat er veel meer te bereiden valt met een kool dan alleen dé stamppot.

De liefde voor het product en de liefde voor elkaar, de twee auteurs Pascalle Bonneier & Mathijs Kok, spat van de maagdelijk witte bladzijdes van dit kookboek af. Een fris en overzichtelijk boek is het dan ook geworden. Wat direct opvalt, is de originele index; elk gerecht weergegeven met een foto en het paginanummer er groot boven. Het zoekt daadwerkelijk heel handig op. Blijkbaar sla je bij het doorbladeren van een kookboek eerder de foto van het gerecht op dan hoe het genoemd is.
Op bijna elke pagina zie je een van hun handen die de kool of het gerecht vasthouden, gestoken in een trui of blouse met lange witte mouwen. Hierdoor wordt de maagdelijkheid van het boek vergroot. Alle foto’s, alle gerechten en de lay-out zijn door henzelf gemaakt, waarvoor hulde.

Het boek vangt aan bij de basis informatie over de meest gangbare kolen. Dertien kolen om precies te zijn. Naast een foto staat er een korte introductie over de kool: waar komt hij vandaan, hoe ziet hij eruit en hoe groeit hij. Daarnaast staat in het kort hoe je de betreffende kool zelf kunt verbouwen: zaaitijd, afstanden en natuurlijk de oogsttijd.
Wanneer je dit leest, wordt het wederom duidelijk dat de kolen veel langer te verkrijgen zijn dan alleen in de winter.

Wat gaan we doen met de kolen buiten het standaard recept van de stamppot om?
De recepten zijn verdeeld in de hoofstukken ontbijt, lunch, tussendoor, diner en inmaken. Dat laatste hoofdstuk kan goed van pas komen wanneer de vele kolen vanuit je eigen moestuin tevoorschijn komen.
Zo zien we Luikse wafels gemaakt van bloemkool: gaaf en gezond! En wat te denken van boerenkoolcrackers of muffins, rodekool-panbroodje, koolrabi-carpaccio, bloemkoolbitterballen en spruitjes-polentataart.
Het boek wordt niet verkocht als vegetarisch kookboek, maar misstaat geheel niet in een vegetarische keuken want er komt geen vlees of vis in voor.

De auteurs hebben zich echt uitgeleefd in hun keukentje, gewoon thuis, om originele recepten te ontwikkelen met de kolen. Vooral bij de ontbijt en lunch is dat goed geslaagd. Maar ja, daar behoorden de kolen natuurlijk ook nog niet tot een standaard ingrediënt.
Het zijn leuke verrassende recepten die ook zeker door een startende kok goed gemaakt kunnen worden.

Kooltje – Pascalle Bonnier & Mathijs Kok – Uitgever: Nijgh & Van Ditmar – €19,99 – ISBN 978 90 388 0269 5

Bekijk op bol.com