De Tuin op Tafel ken je misschien van het gelijknamige tijdschrift. Angelo Dorny, de hoofdredacteur, heeft echter ook een YouTube kanaal en meerdere tuinboeken op zijn naam staan. Deze Vlaamse groencoach deelt zijn tips graag met zijn vele fans. Zo ook in zijn nieuwe boek De Tuin op Tafel, waarin koken met de moestuinoogst centraal staat. Uiteraard ontbreken kweektips om zelf in de tuin aan de slag te gaan niet, naast recepten met al die groenten.

De Tuin op Tafel

Het Belgische broertje van Jelle (die van de populaire makkelijke moestuin) is al net zo bevlogen. Hij kreeg die liefde voor planten, bloemen en moestuinieren van zijn grootouders: pépé en mamie. De moestuin onderhoudt hij op een ecologische manier waarvoor de tips en trucs door het boek heen te vinden zijn. Zoals natuurlijke middeltjes tegen bladluizen en wat je kunt doen tegen die veelvratige slakken.

Je merkt het al De Tuin op Tafel is een combinatie van kookboek en moestuinboek, opgebouwd rond de vier seizoenen. De moestuin bepaalt wat er op tafel komt. En hoewel Angelo geen vegetariër is, zijn het alleen groenterecepten die je tegenkomt. Gewoon om te laten zien dat het prima zonder vlees of vis kan. Bij ieder seizoen komen de groenten aan bod die dan op hun best zijn. En aan het eind van het hoofdstuk is een handige tuinkalender opgenomen: wat kun je nu zaaien, wat valt er te oogsten en wat is er verder nog te doen in de tuin.

De recepten zijn, zoals hierboven gemeld, vegetarisch en veelal makkelijk klaar te maken. Door middel van een klokje zie je hoeveel tijd je kwijt bent aan de bereiding en het aantal wordt ook vermeld (2, 4 personen of een ovenschaal). Sommige groenten komen uit de kas (en als je die niet hebt kun je ze ook in de supermarkt of bij de groenteboer scoren) zoals de aubergine in de ovenschotel met linzen en paprikasaus. In de lente kun je genieten van het eerste groen met een pasta primavera. Op een koude dag warm je op met lasagne van boerenkool en prei.
En wie denkt dat er in de winter niets te doen valt vergist zich. Want dan is het tijd om plannen te maken en zaden te bestellen.

De Tuin op Tafel staat bomvol leerzame tips, uitleg en tuintechnieken die vooral de beginnende moestuinier op weg helpen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. En door de lekkere eenvoudige recepten krijg je zin om volgend jaar je eigen oogst te verwerken.

Koop bij bol.com

De Tuin op Tafel – Angelo Dorny – uitgever Manteau – ISBN9789022334850 – €24,99