90 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

Het grandioze groenteboek van Alice Hart

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Eet je graag vegetarisch, dan ken je Alice Hart al van Vegalicious en Het grote groenteboek. Dat ze er nog niet klaar mee is blijkt uit haar splinternieuwe werk: Het grandioze groenteboek. Zoals ze zelf zegt: ‘Dit boek staat vol succesnummers en is geschreven om hét vegetarische kookboek in jouw keuken te zijn.’ Dát moeten we zien!

De indeling is vrij traditioneel.  De recepten volgen de dag. Met de aantekening dat brunchgerechten eenvoudige avondmaaltijden kunnen worden en kleine gerechten overal aan toegevoegd. Uiterst flexibel toepasbaar dus. Mix & match lekker zoals je het ‘t liefste hebt. Dat is min of meer de boodschap.

Naast Bijgerechten, die allemaal kunnen worden uitgebreid tot een basis voor een maaltijd, is er ook nog een apart hoofdstuk dat De saus heet. Hier vind je pickles, specerijmengsels, dressings, gefermenteerde lekkernijen en pesto’s. Zo krijg je inderdaad een grandioos scala van mogelijkheden. In de recepten wordt ook verwezen naar paginanummers waar weer andere bereidingswijzen staan. Bijvoorbeeld: 4 tl. Geurige chiliolie (blz. 172). Juist, in het hoofdstuk De saus.

Je bent vast en zeker toe aan een paar voorbeelden. Een kleurrijk brunch/lunchgerechtje is Boekweitcrêpes met bietjes, zuurkool van rode kool en een handvol spinazie of snijbiet. Dat maakt een vrolijk bordje. Bij de Kleine gerechten staat een recept voor soep van geroosterde sjalotten met dragontoast. Hier heeft Alice haar best gedaan om de umamismaak van de traditionele Franse uiensoep te doortrekken. Karamilliseren en miso lijken hier de toverwoorden.
Ooit zelf dolma’s gemaakt? Alice legt het stap voor stap uit en serveert ze met bietentzatziki. Weer zo’n schilderijtje op je bord.
Een stoer recept is, ook al valt het in de categorie bijgerechten, de rokerige geroosterde bloemkool met kappertjes & citroen. Een mooie basis om een maaltijd te vormen. Bijvoorbeeld met linzen en de Pistou van basilicum & citroen, wederom uit hoofdstuk De saus.

Gelukkig zijn de toetjes niet vergeten. Het is moeilijk kiezen uit Brownies met gezouten honingraat, De Carrot cake of de Frangipane van hazelnoten met perziken.
Maar weet je, als dit inderdaad jouw go to vegetarische kookboek wordt, maak je ze vast allemaal.

Als laatste hoofdstukje vind je de Seizoensmenu’s. Een paar menusuggesties voor verschillende gelegenheden. Er is rekening mee gehouden dat texturen, smaken en stijlen elkaar aanvullen, dat je bepaalde dingen eerder kunt voorbereiden en dat de ingrediënten uit hetzelfde seizoen komen.

Het grandioze groenteboek van Alice Hart is uitgevoerd in de nu veel gehanteerde ‘matte’ stijl, waardoor het gelijk ook iets stoers en ambachtelijks krijgt. Echt lekker open blijven liggen, doet het dan weer niet. Maar dat is dan ook het enige minpuntje. Aan de foto’s is veel werk besteed en de stijl is ‘haalbaar’, waardoor je je misschien meer betrokken voelt dan bij over-gestylde beelden. Je ziet ongestreken tafellakens, een kring van een koffiekopje, een leeggegeten bordje. Net echt. Eigenlijk hoopt Alice Hart dat jouw hele exemplaar er straks vlekkerig en gebruikt uitziet. Dan is haar missie geslaagd.

Het grandioze groenteboek | Alice Hart
Terra | €32,50
Fotografie: Emma Lee
Vertaler: Aniek Njiokiktjien
ISBN 9789089899828