Lekker vegetarisch voor iedereenEr is vandaag de dag niets bijzonders meer aan vegetarisch of veganistisch eten. Vrijwel iedereen eet weleens een dag geen vlees. Er zijn veel goede redenen om vlees of vis achterwege te laten. Het milieu, je gezondheid, dierenwelzijn etc.
Vegetarisch eten wil zeggen dat je geen vlees of vis maar wel eieren en zuivelproducten eet. Als je altijd vegetarisch eet dan moet je wel zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en bij 100% veganistisch (helemaal geen dierlijke producten) zijn er vitamines en andere stoffen die je via supplementen moet toevoegen aan je voeding.

Het boek “Lekker vegetarisch voor iedereen” legt in heldere bewoordingen uit wat de voordelen zijn van vegetarische voeding en waar je op moet letten. Ook is het belangrijk om volgens het seizoen te eten want dat komt het milieu ten goede. Na deze inleiding zien we nog een overzicht met zaken die je altijd in huis moet hebben en een pagina met tips hoe je verlepte groente weer kunt oppeppen en daarna nog kunt gebruiken. Daar zitten hele handige tips bij. Een lijst met belangrijke bronnen van ijzer sluit de inleiding af. Daarna stappen de schrijfsters over naar de recepten die onderverdeeld zijn in de hoofdstukken Weinig tijd (15 snelle maaltijden), Doordeweeks (13 keer dagelijkse kost), Eindelijk weekend, Bijzondere momenten die weer onderverdeeld zijn in Brunch, Picknick en Barbecue.

Eén van de schrijfsters van dit boek, Sara Ask, is kinderdiëtiste en voedingsjournaliste. Haar mede-auteur Lisa Bjärbo is ook journaliste en moeder van twee kieskeurige kleine vegetariërs. Je kunt er dus gerust op zijn dat de gerechten in dit boek zorgvuldig zijn samengesteld en dat er rekening is gehouden met wat kinderen lekker vinden. Vrijwel ieder recept is voorzien van extra informatie en als het op een simpele manier vegan te maken is staat ook die tip erbij. Ook zie je direct of een gerecht geschikt is om mee te nemen als lunch. Er worden in de recepten geen vleesvervangers gebruikt maar wel zaken als tofu.

We krijgen heel lekkere gerechten voorgeschoteld als Indische curry met kikkererwten, Citroenpasta met Edamame, Halloumi Stroganoff, Krieltjespuree met primeurgroentjes, Verse ravioli met artisjok, amandelen en peterselie en Gepaneerde kaas met gebakken aardappelen en tartaarsaus.
In het hoofdstuk Brunch staan veel bijzondere hapjes zoals Gegratineerde avocado, Haverscones met chocola en wat dacht je ervan om zelf chocoladepasta te maken.

Alle recepten zijn voorzien van een smulfoto en zijn allemaal even goed maakbaar zonder rare fratsen of ingrediënten. Een goed boek voor doorgewinterde vegetariërs maar zeker ook voor mensen die hun eerste stappen zetten op het gebied van vlees- en visloos eten.

Bekijk op bol.com

Lekker vegetarisch voor iedereen – Sara Ask, Lisa Bjärbo – Deltas uitgeverij – ISBN 9789044749816 – €17,95