Een beste burger boek uit Duitsland (natuurlijk vertaald) is historisch gezien helemaal juist. Dan beginnen we ook graag met een stukje geschiedenis:
De hamburger komt uit Hamburg; nee, dus. De burger is niet afkomstig uit de Duitse stad Hamburg en na de 2e oorlog door Amerikaanse militairen meegenomen naar Amerika. De burger vindt wel deels zijn oorsprong in Duitsland. In de 19e eeuw vertrokken er veel Europese immigranten naar Amerika. Zij vertrokken vaak vanuit Hamburg. Hier werden frikadellen gegeten. Dit waren een soort hedendaagse gehaktballen. Bij aankomst in Amerika werden zij veel gebakken omdat het een goedkoop en voedzaam gerecht is. Om ze sneller gaar te krijgen werden ze simpelweg platgedrukt. De hamburger steak was geboren.

In dit Beste burger boek van Martin Kintrup geen geschiedenis, maar vele hedendaagse toepassingen op de burger. Denk aan vegan, vis, speltburger, hummus, pesto en pulled pork.
Laten we bij het begin van het boek starten. Het is een bouwboek. Je leert burgers bouwen vanaf de eerste stap. Eerst de broodjes. Die ga jezelf maken. Er zijn recepten gegeven voor vijf soorten broodjes. Daarna ga je zelf burgers maken. Je haalt bijvoorbeeld een stuk rundvlees bij de slager en draait daar gehakt van (of laat dat door de slager doen) en maakt daar runderburgers van. Verder krijg je nog acht recepten voor andere soorten burgers. Even alle acht noemen, het boek gaat tenslotte over de burgers: mediterrane varkensburgers, oosterse lamsburgers, krokante kipburgers, visburgers, garnalenburgers, kaasburgers, speltburgers en seitan-gierstburgers. Een recept voor pulled pork en pulled lamb maken deze bouwsteen af.
Voor de andere bouwstenen moet je achterin het boek zijn. Hier vind je vele mayovarianten en sauzen. Sauzen als tomatenketchup, chilisaus, pesto, guacamole en jalapeñosalsa.
In het laatste deel van het boek wordt aandacht besteed aan bijgerechten en salades. Bijgerechten die je verwacht zoals gegrilde maiskolven en coleslaw. Maar ook originele recepten voor linzensalade, couscoussalade, ingelegde rode biet en zoetzure komkommer vind je hier terug.

Tussen de hoofdstukken met bouwstenen staan de burgers. Zo’n veertig stuks. Ze geven, samen met de goede foto’s, een hoop inspiratie om eens een andere burger te bakken. De recepten bestaan grotendeels uit doorverwijzingen naar de eerder genoemde recepten. Dat maakt het een beetje onoverzichtelijk en onaantrekkelijk om te lezen. Zo is de ingrediëntenlijst voor de Waikiki Beach als volgt:
Je hebt nodig:
4 basic broodjes met sesam (blz. 8)
6 el verse ananassalsa (blz. 118)
6 el cocktailmayo (blz. 113)
4 runderburgers (blz. 12)
Verder:
12 blaadjes romanasla
1-2 tomaten
ca. 2 el olijfolie
12 plakken bacon (ontbijtspek)
zout en versgemalen peper

Je kan zelf nagaan hoeveel combinaties er mogelijk zijn met 5 broodjes, 9 burgers, 2 pulled vleesrecepten, 14 mayovarianten en 12 sauzen. Kintrup heeft er 40 voor je uitgewerkt. Deze kan je achterin erg overzichtelijk terug vinden in het register.

Ben je een burgerfreak of heb je deze zomer behoefte aan een andere burger bij de barbecue dan is dit boek een leuke inspiratiebron. Op de site van de uitgever staat een inkijkexemplaar voor verdere indrukken.

De beste burgers – Martin Kintrup – Uitgever: Forte Culinair – €14,95 – ISBN 9789491853166