Wellicht ken je David Frenkiel en Luise Vindahl al van hun mooie Instagram account of de blog The Green Kitchen Stories. Samen met hun twee kinderen (de derde is op komst) wonen ze in Stockholm en werken naast freelance werk volledig aan GKS zoals The Green Kitchen Stories ook wel heet. Het nieuwste boek van hun hand is geen kookboek in de letterlijke zin want er komt nauwelijks een pan aan te pas.

Trek de blender en juicer maar uit de kast want The Green Kitchen Smoothies bevat zo’n vijftig recepten van sapjes, notenmelk en smoothies. Zoals met al de recepten David en Luise zijn de smoothies vegetarisch en veelal ook vegan. Zowel beginnende als meer gevorderde smoothiemakers kunnen met het boek uit de voeten. En wil je liever zelf een creatie bedenken? Ook daarvoor krijg je advies: welke ingrediënten en de juiste opbouw in de blender.

Het boek is ingedeeld in een deel met basisinfo; welke ingrediënten zijn handig om in huis te hebben, hoe maak je een perfecte smoothie (leuk als je er zelf een wil samenstellen) en welke hardware is onmisbaar.

Dan volgt een hoofdstuk met basisrecepten: deze granola’s, chiapudding en notenspreads worden weer als ingrediënt in andere recepten gebruikt. Dan een vijftiental smoothies voor de beginneling, waarna de meer gevorderde pureerder zich kan uitleven op ware kunstwerkjes.

Omdat David en Luise nauwelijks koemelk/zuivel gebruiken is in The Green Kitchen Smoothies een hoofdstuk met notenmelkrecepten opgenomen. En als uitsmijter prachtige desserts, ijslolly’s plus een semifreddo ‘taart’, allemaal gemaakt met de blender.

Qua supefoods valt het mee maar je zult toch regelmatig bijenpollen, kokosolie, eiwitpoeder, boerenkool en chiazaad tegenkomen in de ingrediëntenlijst. En dan is er ook nog de voedingskundige kwestie; zijn smoothies en sap nu wel of niet gezond? Het is beter om je fruit en groenten te eten dan te drinken want dat verzadigt meer. Maar als je smoothies ziet als een extra fruit- of groente-moment dan kan dat prima. Voor sap geldt dat niet; daar zijn de vezels uit verdwenen dus een sapje is niet meer vergelijkbaar met een stuk fruit.

De vormgeving is net als bij de andere boeken van The Green Kitchen prachtig. Gebonden en mooie paginagrote foto’s met een korte persoonlijke intro bij ieder recept. Dus hou je van smoothies of zelfgemaakte sapjes en zoek je inspiratie dan is The Green Kitchen Smoothies jouw boek.

Voor het recept van smoothie met avocado, mango en limoen ga je naar Kitchen Table Happiness.

Uitgeverij Becht – €16,95 – ISBN 9789023014904