Na Marleen haar eerste kookboek, Eten uit de volkstuin, was er zoveel fotomateriaal en recepten over dat een tweede boek niet kon uitblijven. Net als in Eten uit de volkstuin staat haar Utrechtse volkstuin garant voor vele prachtige foodfoto’s en jaarrond inspiratie voor de lekkerste groentegerechten. Toch is Oogst geen opvolger van het eerste kookboek maar een volwaardig en zelfstandig boek vol heerlijke recepten.

Oogst Eten en koken met de seizoenen is een mooie hardcover van ruim driehonderd pagina’s dik. Uiteraard volgen we de seizoenen waarbij je in ieder seizoen ontbijt, lunch, hapjes, voor- en hoofdgerechten vindt naast desserts en basics.
Het boek staat vol recepten om overvloedige oogst te verwerken en te delen met vrienden. Denk aan salades en soepen, potten met jam en ingemaakte groente om ook in de winter nog van te genieten. Maar je mag de ingrediënten best op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt halen hoor. De gerechten zijn niet perse gezond – gelukkig maar denk ik stiekem- want Marleen gaat voor lekker. Bij ieder recept staat de (voor)bereidingstijd en de opbrengst (1 pot, 4 broodjes etc.).

Gepofte tuinbonen van de BBQ, strawberry cookie dough ice cream, no waste radijsbladsoep, rabarbertaart. En dat is maar een kleine greep uit de lente! De sfeerfoto’s van ongerepte Zweedse natuur passen goed bij het plantaardige karakter van Oogst. Je vindt er verrassende recepten zoals bietenijs met geitenkaas of slasoep. Maak je eigen kruidenolie en groentebouillon kun je ook zelf bereiden van groenteresten en wat lavas uit de tuin (is gelijk heel wat minder zout dan een kant-en-klaar bouillonblokje). En wat dacht je van pompoenwafels met kokos als herfstig ontbijt?

Al met al is dit een heerlijk boek vol pure groenterecepten die zowel de moestuinier als diegenen zonder groene vingers bij het doorlezen en kijken al doen watertanden. Oogst moet je vooral voor het boodschappen doen uit de kast halen om je te laten inspireren. Een inkijkexemplaar vind je op de site van Nieuw Amsterdam.

Koop bij bol.com

Oogst Eten en koken met de seizoenen – Marleen van Es – uitgever Nieuw Amsterdam – €34,99 – ISBN 9789046822050