Voor het kookboek Food Talk sloegen de vriendinnen Bénine Bijleveld en Kim Feenstra de handen in een. De eerste is goed in glutenvrij koken en de tweede in fotografie. Samen zijn ze dol op lekker eten. Het resultaat is een hip vormgegeven kookboek vol glutenvrije recepten mét aanbevelingen van verschillende Bekende Nederlanders. Naast de foto’s die het bekende model Kim Feenstra van de gerechten maakte, zijn er ook veel foto’s opgenomen van de twee vriendinnen terwijl ze eten, boodschappen doen of lol maken.

Food Talk begint met persoonlijke stukjes van Kim en Bénine en uitleg over coeliakie. Wat het is, wat het betekent als je dit hebt en hoe je glutenvrij kunt eten. De indeling van het boek en de recepten volgt grotendeels de traditionele indeling van een kookboek ontbijt, salades, soep en zoet. Afwijkend zijn de hoofdstukken Klein en Groot.

Het hoofdstuk Klein bevat kleine hartige gerechten die je als borrelhapjes kunt serveren. Een stuk of wat tegelijkertijd opgediend vormt een complete avondmaaltijd. De meeste gerechten zijn makkelijk en vaak ook snel klaar te maken. Zoals de flammkuchen, waarvoor kant-en-klare wraps worden belegd met geitenkaas, die, nadat ze in de oven zijn geweest, een topping krijgen van onder meer gebakken ui en pistachenootjes.

In het hoofdstuk Groot vind je voornamelijk recepten voor vlees en vis, die een iets langere bereidingstijd nodig hebben. Denk hierbij aan onder meer kip uit de oven, dorades, rendang en eendenborst. Er zijn ook enkele vegetarische schotels opgenomen, zoals massaman curry en pompoenrisotto.

Vrijwel alle recepten uit Food Talk zijn eenvoudig klaar te maken, ook door koks die geen of nauwelijks kookervaring hebben. De meeste ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de (biologische) supermarkt. Misschien dat het even zoeken zal worden naar sommige glutenvrije producten, ook al hebben de meeste supermarkten inmiddels een ruim assortiment.

Food Talk is niet alleen geschikt voor mensen die coeliakie hebben maar ook heel handig voor degenen die willen koken of bakken voor iemand met coeliakie. Voor ieder moment van de dag en voor iedere gelegenheid (feest, weekend of doordeweeks) biedt Food Talk een ruime keuze uit verschillende smakelijke recepten.

Bekijk op bol.com

Food Talk – Bénine Bijleveld en Kim Feenstra – Kosmos Uitgevers – ISBN 978 90 215 6596 5 – € 20,00