De oven is een alleskunner. Natuurlijk kun je er uitstekend in bakken, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken om te grillen, stomen en karamelliseren. Foodstyliste en auteur Ajda Mehmet van Vers uit de oven vergelijkt het apparaat daarom wel met een Zwitsers zakmes en gelijk heeft ze. De veelzijdigheid van de oven laat ze in zestig recepten overtuigend zien. Onderverdeeld in vier no- nonsens hoofdstukken voor ontbijt en brunch, lunch, diner en zoet vinden we natuurlijk taart en koek, maar ook soep, geroosterde groenten en pastasaus uit de oven.

Behalve de toegepaste technieken zijn ook de recepten heel verschillend. Er zijn makkelijke maaltijden die geschikt zijn voor doordeweekse avonden. Een lichte Hummusbowl met broccoli, Geroosterde heek met chorizo, peulvruchten en olijven, Kip biryani. Gerechten als Romige polenta met pompoen en paddenstoelen vragen iets meer tijd en misstaan niet op een feesttafel. Er zijn recepten met vlees en vis, maar ook veel vegetarische gerechten. Ajda gebruikt zo min mogelijk geraffineerde suikers en door de bank genomen gaat het hier om gezinsvriendelijk en gezond eten.

Ajda’s streven is dat je een paar van je beproefde recepten – je weet wel, die pasta die je elke week maakt – vervangt door die uit Vers uit de oven. En met haar Vega pastasaus met aubergine of de Geroosterde groenten met halloumi zou dat best weleens kunnen lukken. Handig zijn ook de slimme tips en trucs, zoals je die tegenkomt in Gepocheerde eieren uit de oven (in een muffinblik) en de Doordeweekse spareribs, die sneller garen door ze simpelweg af te dekken. Inspirerend zijn ook de twists die ze geeft aan klassiekers als Shepherd’s Pie (met boerenkool en zoete aardappel) of brownies (met kokos en rogge).

Dat de auteur werkt als foodstyliste en receptontwikkelaar betaalt zich uit in fraaie, cleane styling en duidelijke receptuur. Let wel even op: wassen, snijden en hakken worden niet meegerekend in de benodigde tijd. Fotografie en vormgeving zijn licht en prettig rustig. Pastel en aardetinten, natuurlijke materialen en klassieke belettering bepalen het beeld. Voor een sfeerimpressie en een paar recepten kun je online het inkijkexemplaar bekijken. Nu alleen nog kiezen welk recept als eerste de oven in kan. De Turkse eieren met snijbiet? De Tofufrites? De Miso-auberginespiesjes met kokossalade? Of toch de Gemberdzandkoekjes? Oven aan en gaan!

Vers uit de oven – Ajda Mehmet – Good Cook Publishers – ISBN 9789461432223 – €20,95