Toen Lekker Thuis in 2017 uitkwam hadden we niet kunnen bedenken dat Dining In, zoals de oorspronkelijke titel luidt, geen keuze zou zijn maar noodzaak. Lekker Thuis belooft 125 recepten voor moeiteloze  maar indrukwekkende gerechten. Het zal nog wel even duren voor we weer met een groot gezelschap aan tafel zitten, maar thuis uit eten met het gezin kan natuurlijk wel.

Lekker Thuis

Volgens Yvette van Boven kookt Alison Roman naar haar hart: simpel, duidelijk, met gigantisch veel smaak. Ook Jonah Freud is enthousiast en en prijst haar relaxte kookstijl. Tot slot zegt Alison zelf tegen ons dat alle recepten ‘zeer uitvoerbaar’ zijn. Ze tonen aan dat alledaags niet per definitie saai of ongeïnspireerd hoeft te zijn.

We starten met een blik in de voorraadkast. Inderdaad verrassend eenvoudige must haves (tomaten in blik, ansjovis, kappertjes) op een paar dingen na: Yuzu Kosho en ingemaakte citroen vind je niet in de gemiddelde Nederlandse supermarkt.
In het volgende gedeelte maken we zelf een aantal smaakmakers. Of, zoals Alison het zegt, beschouw het maken van smaakmakers als een manier om je toekomstige zelf een plezier te doen. Denk aan een citroenfrisse tahindressing, zadenmix of broodkruim. Sowieso schrijft ze met een kwinkslag: ‘verwijder de grotere stukjes die de memo niet hebben ontvangen dat ze uit elkaar moesten vallen …’, ‘De ingemaakte citroen is het onwettige kind van twee van mijn favorieten …’. Zulke zinnetjes doen mij glimlachen.

Wat nog vrolijker maakt zijn de recepten. Meer dan honderd gerechten waar je direct trek van krijgt. Verrassende groenten, salades (met fruit maar zonder zoet te worden), hartige ontbijtgerechten, granen, vlees, vis en zoet volgen elkaar in rap tempo op. Dit alles gelardeerd met mooie foto’s en persoonlijke inkijkjes in Alison’s leven maken Lekker Thuis een boek om door te bladeren, te lezen en uiteraard uit te koken.

De vertaler heeft er voor gekozen om de originele Amerikaanse hoeveelheden te vermelden naast de Europese. Recepten variëren van 1 tot 8 personen of worden weergegeven in grammen of liters. Vers en zelfgemaakt zijn de sleutelwoorden, net als volle yoghurt en boter. Rijst kom je niet tegen, Alison houdt meer van peulvruchten en granen. Goed voor ons want daar eten we met zijn allen te weinig van. Het helpt als je dan inspirerende recepten als vierbonensalade met groene romesco ontmoet. Soepen staan er trouwens ook niet in, op eentje na (een kippensoep).
Slim bedacht is de methode om één ingrediënt op verschillende manieren klaar te maken en te serveren. Door bijvoorbeeld de helft van de venkel en wortel te roosteren in de oven en de andere helft rauw te laten krijg je een magische mix. Lekker Thuis staat vol van dat soort handigheidjes.

Met weinig simpele ingrediënten iets verrassends op tafel zetten. Het is net als met de schilderijen van Picasso; een kind kan het maken. Maar je moet het wel bedenken. En daar zit de kracht van Lekker Thuis. Venkel, grapefruit, honing en munt maken een heerlijke salade. Pittige witte bonen met knoflook en chilivlokken is precies wat je er van verwacht; simpel comfort food. En de citroentaart heeft een krokante boterige bodem met een frisse niet te zoete vulling – een perfect dessert.

Ik zou zeggen koop Lekker Thuis, dan houden we het nog wel even vol om niet buiten de deur te kunnen eten.

Koop op Bol.com

Lekker Thuis – Alison Roman – uitgeverij Unieboek Het Spectrum B.V. – ISBN9789000376964 – € 27,99