Voor wie nog herfstvakantie heeft of zich alvast wil laten inspireren voor de feestdagen: deze vleespasteitjes van Maroeska Metz, uit het kookboek Hoe dan?!, kun je van tevoren bereiden en zijn ‘ideaal voor grote gezelschappen’. Maak ze voordat je aan die boswandeling begint of vries ze in voor later.

Vleespasteitjes

Ingrediënten voor 30 pasteitjes:
500 gram bloem
6 eetlepels olijfolie
75 gram boter
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
400 gram gesnipperde uien
3 eetlepels plantaardige olie
75 gram amandelen/pijnboompitten
2 boterhammen
1 afgestreken eetlepel zout
1 bos koriander of een eetlepel kaneel
600 gram rundergehakt
versgemalen peper
1 losgeklopt ei

Extra nodig: plastic pasteimalletje van 8 cm doorsnee*


Bereiding:

  • De bloem, 6 eetlepels olijfolie, de boter, het zout en de suiker in een keukenmachine (of met de hand als je daar zin in hebt) tot een deeg draaien. Voeg zo nodig een paar druppels water toe tot een soepel deeg ontstaat dat als een bal ronddraait in de machine.
  • De uien in kleine snippers hakken, fruiten in drie eetlepels olie en daarna laten afkoelen.
  • De amandelen in kleine stukjes hakken en in een droge koekenpan goudbruin roosteren.
  • De boterhammen en het zout in de keukenmachine kort draaien tot alles gemengd is, de bos koriander toevoegen (of anders een eetlepel kaneel).
  • Het brood en de noten door het gehakt kneden en verse peper uit de molen toevoegen. Het mengsel op het juiste zoutgehalte controleren door van het gehakt een balletje te maken, dit te verpakken in zilverfolie, 5 minuten laten koken in water en het vlees daarna te proeven.
  • Het deeg in 30 porties verdelen en daarvan ballen maken. Deze ballen uitrollen tot een deegcirkel iets groter dan de pastei-mal. Telkens een lapje in de pasteivorm leggen met in het midden de enigszins platgemaakte vleesbal. De randen van het deeg nat maken met water en de pasteivorm dicht duwen, het overtollige deeg kan worden weggesneden.
  • De pasteien op een bakplaat met bakpapier leggen. Bestrijken met een losgeklopt ei en in 20-25 minuten afbakken op 150 graden in een voorverwarmde oven.

 

* Heb je geen pasteimal, dan legt Maroeska uit hoe je zelf een pasteitje kunt vouwen: bekijk hier het filmpje.

Recept & foto uit:
Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz
– Maroeska Metz – MarkMedia&Art – ISBN 9789082889802 – €34,95

© achtergrond: theedoek Maroeska Metz