Laten we maar direct met de deur in huis vallen en verklappen dat het boek Must Eat Parijs geen recepten bevat. Het is dus geen kookboek. Niettemin gaat het volledig over eten en dus krijgt het een plekje op Kookboekennieuws.

Het boek is, zoals op de cover staat, een eigenzinnige selectie culinaire adressen en uiteraard allemaal te vinden in Parijs; de absolute wereldhoofdstad als het gaat om culinaire geneugten. Wie Parijs kent weet dat je iedere paar meter wel een restaurant, bistro, bakker, brasserie en noem maar op tegenkomt. Maar hoe weet je waar de bijzondere en beste adressen te vinden zijn? Luc Hoornaert schreef al eerder “Must Eat” boeken en de serie (want het is inmiddels een echte serie aan het worden) is dus nu uitgebreid met Parijs. Als Luc Hoornaert ergens verstand van heeft dan is het wel van eten en drinken. Hij is de eigenaar van een website Swaffou, over hele bijzondere wijnen die geschikt zijn voor de horeca.Wie alles wil weten over Japanse producten en ingrediënten kan terecht op zijn website/webshop Swaffood. En als het gaat over de perfecte sushi dan is Luc Hoornaert een expert waar zelfs het Japanse ministerie van Landbouw een beroep op doet. In opdracht van dit ministerie bezoekt hij Sushibars in de Benelux om te controleren of ze volgens de Japanse normen sushi maken. Is dat het geval dan krijgt het bedrijf een keurmerk van de door Luc opgerichte “Sushi Police”.

Kortom, wij hebben hier te maken met iemand die weet waar hij over praat. En met al die informatie in het achterhoofd is het een genot om te lezen over de adressen die Luc voor ons heeft verzameld. De inhoudsopgave laat zien dat de hoofdstukken per arrondissement gerangschikt zijn. Handig natuurlijk want je wilt niet van de ene kant van Parijs naar de andere rennen.
De eerste beschrijving van een eetgelegenheid is, bijzonder genoeg, van een tearoom waar eigenaar Claus zijn gasten een royaal ontbijt voorzet. Ook kun je in de tegenover gelegen salon, ook eigendom van Claus, alles kopen om zelf een koninklijk ontbijt te verzorgen. En ontbijten is in Frankrijk nu niet echt een maaltijd waar de Fransen warm voor lopen. Claus wel en er staat heel wat meer op het menu dan alleen koffie en croissants. De beschrijvingen van de restaurants en hun specialiteiten zijn om te watertanden. En allemaal vlot en zeer smakelijk geschreven.
Soms komt er een hele straat of markt voorbij waar het goed toeven is.

Door het hele boek heen zien we kleine leuke tekeningetjes van Emma Thyssen en ieder hoofdstuk is voorzien van prachtige foto’s die vrijwel allemaal gemaakt zijn door Kris Vlegels. Portretten, interieurs en uiteraard foodpornfoto’s completeren dit mooie boek. Dit boek stop je vast en zeker als eerste in de koffer als je de lichtstad gaat bezoeken.

Uitgeverij Lannoo – €24,99 – ISBN 9789401434607

Koop bij bol.com