Galicië is een kleine provincie van Spanje en ligt boven Portugal aan de Atlantische kust. Veel mensen kennen deze provincie alleen van de stad Santiago de Compostella. Wie langs de kust loopt met Google Streetview (doen!) ziet ruige rotsen, witte stranden en lange duinrijen. Niet echt een toeristisch gebied en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat het in die streek niet altijd even mooi weer is en Spanje toch vooral een zonvakantieland is.

Isabel Meniño bracht als kind in dit gebied de vakanties door en leerde van haar vader koken. Hij kookte met respect voor de natuur en aandacht voor familie en vrienden. Het gebied waar de zomervakanties werden doorgebracht was en is een belangrijke provincie voor de aanvoer en verwerking van vis. Met name schaal- en schelpdieren van de beste kwaliteit komen hier uit de natuurlijke kweekvijvers die ontstaan zijn in de smalle uitmondingen van de oceaan. Het boek Mijn keuken van Galicië is een ode aan dit bijzondere gebied en zijn culinaire tradities. Zowel de mensen van Galicië als de natuur en cultuur zijn wezenlijk anders dan het Spanje dat velen van ons kennen.

Uiteraard treffen we in het boek Mijn keuken van Galicië veel vis- schaal- en schelpdierrecepten. Maar ook andere ingrediënten komen voorbij en ook wie niet zo dol is op vis zal genoeg van zijn gading kunnen vinden. De namen van de hoofdstukken en de gerechten zijn in het Spaans met een Nederlandse vertaling erbij. We zien gerechten als Garnalen met knoflook en sherry, Empanada met sardines, Boerenstoofpot met kikkererwten en kool, Pasta met draadjesvlees. Heerlijke zoetigheden als Amandeltaart, Citroencake en Hazelnootmoppen. Echt teveel om op te noemen.

Een belangrijk onderdeel van het boek zijn de foto’s gemaakt door Danny de Jong. Prachtige foto’s van de gerechten en ingrediënten. Ware kunstwerken. Ook de foto’s van Galicië, gemaakt door Isabel zelf, dragen bij aan de bijzondere sfeer in dit boek. Het boek is op een bijzondere manier gebonden. Als je het boek opent denk je dat het kapot is omdat de rug niet vast zit aan het omslag. Maar dat is niet zo en juist deze manier van inbinden zorgt ervoor dat het boek makkelijk open blijft liggen en niet zo snel kapot gaat. Je zou willen dat alle kookboeken zo uitgegeven werden.

Het boek eindigt met een pagina met adressen van speciaalzaken en leveranciers waaronder ook een aantal webwinkels. Het verkrijgen van ingrediënten zal zeker geen problemen opleveren.
Een erg mooi boek met lekkere recepten en een lust voor het oog en de maag.

Dit boek is Kookboek van de maand en het recept voor Empanada met tonijn en paprika vind je hier.

Mijn keuken van Galicië – Isabel Meniño – Uitgeverij Terra – ISBN 9789089897350 – €29,99

Bekijk op bol.com