@Pienlaathaaretenzien is een uit de hand gelopen lockdown-hobby volgens Pien Wekking zelf. Omdat ze niet samen met haar vrienden kon tafelen zette ze haar recepten maar op Insta. En dat werd een groot succes met vele volgers, waaronder mijn dochter. Zo’n succes dat er nu een kookboek voor me ligt met dezelfde titel als haar Instagramaccount; Pien laat haar eten zien. Met dit boek geeft Pien handvatten voor diners met vrienden, inclusief tips voor het aankleden van de tafel. De gerechten zijn overigens simpel genoeg om ook geschikt te zijn voor een doordeweeksedag.

Pien laat haar eten zien

De foto’s van Pien laat haar eten zien zijn geschoten op Mallorca en door het hele boek kom je veel sfeerfoto’s tegen met Pien in de hoofdrol: op een terras, in een weiland, op de markt enzovoort. We beginnen met het aankleden van de tafel: tafelkleed, servies, glaswerk maar ook bloemen, schalen en fruit als decoratie. Dan volgen tips om zelf te kunnen genieten van je dinner party, zoals een goede voorbereiding. Of er echt wijn in overvloed moet zijn als key ingredient voor een geslaagd etentje waag ik te betwijfelen. De recepten komen aan bod in hoofdstukken over voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en salades, dips, desserts en cocktails (ook allemaal alcoholhoudend).

Het is duidelijk dat Pien een voorkeur heeft voor de mediterrane keuken en specifieke bestanddelen uit het Midden-Oosten als granaatappel, pistachenoten en aubergine. Hier en daar gebruikt ze duurdere ingrediënten waar je voor langs de speciaalzaak moet zoals de octopustentakels voor de spicy linguine frutti di mare of de ‘nduja (Italiaanse smeerbare worst) die niet in iedere supermarkt te koop zal zijn. Maar over het algemeen zijn de gerechten niet moeilijk te maken of ingewikkeld qua samenstelling.
Het zijn vooral hippe gerechten: mediterrane groenteschotel (feitelijk een tian), risotto en pasta, plaattaarten en traybakes. Heel leuk voor een jong publiek dat toe is aan een tweede stap in de keuken -je weet inmiddels hoe je een warme maaltijd voor jezelf moet klaarmaken- en vrienden wil verrassen met lekker eten.

Het hoofdstuk met bijgerechten en salades vind ik persoonlijk het meest interessant qua recepten; prei met mosterddressing, een citrussalade met pecorino of een salade met verse vijgen en manchego. Ook de desserts zijn slim bedacht. Een fijne afsluiting van een etentje zonder dat je daarvoor nog lang terug de keuken in moet. Denk aan warme peer met espresso mascarpone (de oven doet het meeste werk) of de limoentaart die je bijna helemaal van te voren maakt. Tot slot geeft Pien nog een paar recepten voor cocktails, mocktails ontbreken.

Al met al is Pien laat haar eten zien een leuk fris kookboek voor een jong publiek met niet al te moeilijke gerechten die je je vrienden voor kunt zetten als je wat te vieren hebt; het leven zelf bijvoorbeeld.

Pien laat haar eten zien – Pien Wekking – uitgever Unieboek | Het Spectrum – ISBN9789000383832 – €26,99