Sicilië geeft veel. Het is een vruchtbaar eiland. Door de vele voedingsstoffen die de Etna uitspuugt is de grond zeer vruchtbaar. De vele uren zon die daarbij komen zorgen voor mooie ingrediënten die er rijkelijk kunnen groeien.
Door de gunstige ligging van het eiland in de Middellandse zee is het door de eeuwen heen heel vaak veroverd. Hierdoor kwamen er vele nieuwe producten naar het eiland die in de keukens werden samengevoegd  tot unieke gerechten. De Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden zijn er geweest. Zo hebben de Arabieren de pistache- en citrusbomen meegenomen, de Spanjaarden (Moren) de couscous en kikkererwten en de Grieken al in 750 v.Chr. de wijnranken. Zo kon er een rijke keuken met complexe smaken ontstaan.
En dan nog…de zee! Aan alle kanten. Goddelijk!

Alles hierover kan je lezen en vooral proeven in het boek De smaak van Sicilië. Bij het lezen van de recepten en het zien van de vele, schitterende foto’s moet je af en toe je ogen even dichtdoen; je proeft de zon, zee en de heerlijke smaakcombinaties. Maar ga vooral de keuken in en nodig mensen uit aan je tafel om de rijke Sicliaanse gerechten mee te delen.
Wat denk je van Peperoni con finocchio (met venkel gevulde rode paprika’s), Frittata lasagne, Sarde a beccafico (sardinerolletjes gevuld met pijnboompittenpesto), Pesce tonnoripieno alla siciliana (Siciliaanse gevulde tonijn met cherrytomatensaus) of Panini dolci alla canella con pistacchio piena de crema (kaneelbroodjes met pistacheroomvulling). Met als finalleklapper het exportproduct van Sicilië: Cassata, een simpel klassiek dessert van ricotta en sponge cake.

Het boek is geschreven door een Italiaanse die al van kinds af aan op Sicilië komt en zich heeft laten betoveren door de smaken van dit eiland. Ursula Ferrigno is een ervaren culinair auteur en chef-kok. Zij heeft meer dan 18 kookboeken op haar naam staan, schrijft voor vele bladen, kookt in vele keukens en treedt ook regelmatig op in televisieprogramma’s van de BBC.
Het boek is beeldend geschreven met veel informatie over het eiland tussen de recepten door. De recepten zijn duidelijk opgesteld, nooit langer dan een pagina en (bijna) allemaal voorzien van een schitterende foto. Laten we de fotograaf dan ook noemen, ere wie ere toekomt: David Munns, een bekroond culinair fotograaf.

Lees, geniet, kook en proef uit dit mooie boek: de smaak van Sicilië.

De smaak van Sicilië – Ursula Ferrigno – Uitgever: Edicola – €25,00 – ISBN 9789492500090