Opvallende smaken uit een joodse keukenDe Engelse Emma Spitzer komt uit een Joodse familie die weliswaar niet religieus was maar die wel een sterke Joodse identiteit had waarin eten een belangrijke rol speelde. Na wat omzwervingen en veel reizen begon ze in 2002 haar eigen reisorganisatie. Toen ze trouwde kreeg ze een schoonmoeder die een echte keukenprinses is. Ook de grootmoeder van haar man was een fantastische kok. Die kant van de familie kwam uit Algerije en haar schoonmoeder groeide op in Jeruzalem. Emma Spitzer maakte enorme indruk op de jury van het programma Masterchef. Ze kwam in de finale maar won niet. Dat had ze ook niet verwacht want haar gerechten zijn niet verfijnd en elegant maar veel meer rustiek en bedoeld om te delen met vrienden en familie. Emma deelt haar eigen recepten en de tot nu toe geheime recepten van haar schoonfamilie met ons.
Zoals ze zelf zegt in “Opvallende smaken uit een joodse keuken” zijn de gerechten in het boek veelal comfortfood. Ze zijn ongecompliceerd en meestal zonder poespas te maken.

Na een voorwoord en overzicht van ingrediënten die veel gebruikt worden beginnen we met het maken van een paar specerijenmengsels. Libanees 7-specerijenmengsel en Za’atar, Dukkah en Harissa. Allemaal heel makkelijk en goed te bewaren. Daarna volgen de hoofdstukken: Kleine borden om te delen, Soepen, Grote borden met vlees & vis, Grote borden met groenten, Dressings, pickles & sauzen, Bijgerechten & salades en Nagerechten & gebak. We zien in de gerechten ook invloeden uit de Poolse en Russische keuken omdat sommige familieleden van Emma daar vandaan komen. Heerlijke Pierogi (deeg-envelopjes) gevuld met gekaramelliseerde ui en aardappel bijvoorbeeld. Maar met name het Midden-Oosten zien we terug in gerechten als Lams-kibbeh met groene tahin, Boureka-sandwiches met komijnaardappelen en harissa (zo simpel en zo bijzonder!) of Vierkazen-boureka’s. Wat te denken van Pittige kabeljauwfalafel met harissamayonaise. We zijn nu nog altijd in het eerste hoofdstuk. Dan volgen de soepen en dat zijn er maar een paar. Uiteraard treffen we Mama’s gouden kippensoep met kneidlach (balletjes van matsemeel).

Inmiddels kijken we watertandend naar de Grote borden met vlees & vis. Kipshoarma met Jeruzalemse en Libanese specerijen of kiezen we voor de Zoete honingkip? Zeebaars op kruidige kikkererwten met kerstomatenconfit en Marokkaanse pesto of Zalm-zoeteaardappelkoekjes met limoen-za’atar-yoghurt zien er ook al zo geweldig uit. Bij de groenterecepten treffen we Aubergines gevuld met baba ganoush en tomaten-venkelconfit en al even heerlijk lijken de Marokkaanse gevulde zoete aardappelen met gesmoorde venkel en tahin. Tegen de tijd dat je bij het hoofdstuk  Nagerechten & gebak bent wil je eigenlijk alleen nog maar de keuken in en aan de slag. Lekker Appel-kaneelmuffins bakken of een Chocolade-dadel-pistachecake.

Het is geen wonder dat Emma Spitzer een grote indruk maakte op de juryleden van Masterchef. Bijna alle recepten uit dit boek (en het zijn er veel) zou ik een keer willen maken. “Opvallende smaken uit een joodse keuken” gaat op de plank met favoriete kookboeken. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar waar je een paar recepten kunt zien.

Bekijk op bol.com

Opvallende smaken uit een joodse keuken – Emma Spitzer – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315338 – €25,–