Jeroen Jansen is culinair journalist, reisschrijver en fotograaf. Hoe mooi die combinatie van talenten is laat zijn boek “Polvo & Pato” uitgebreid zien. Daar komt nog bij dat Jeroen Jansen duidelijk een grote passie heeft voor Portugal en de Portugese keuken. Hij heeft zelfs een huis in Portugal!
We gaan met hem mee op reis en beginnen in het noorden en midden van het land. Een streek die steeds vaker ontdekt wordt door de toeristen die normaal gesproken voor het zuiden kiezen. Het is niet alleen een mooie streek met interessante bezienswaardigheden maar ook culinair is er veel te beleven.

Daarna reizen we verder naar Lissabon en Setúbal. Lissabon is een mengeling van de oude stad en moderne vernieuwing. Men noemt de stad ook wel het ‘nieuwe Barcelona’. Alle heerlijkheden die Portugal te bieden heeft komen in deze stad samen. Setúbal is de vierde stad van Portugal maar ook een district. Hier ligt een grote zeehaven en net als in Lissabon is de vis hier uitbundig aanwezig op de menukaarten.

Vervolgens gaan we een kijkje nemen in Alentejo en dan zijn we al aardig op weg naar het zuiden. Hier zie je het Portugal zoals we dat op foto’s in reisgidsen zien. Witte huizen in een golvend landschap en verzengend warme zomers. Hier ligt Portalegre dat het culinaire hart van Alentejo is. De streek kent een rijke wijntraditie. Uiteindelijk komen we dan in de Algarve; de bekendste en meest toeristische streek van Portugal. Aan de kust zien we rotsformaties met kleine witte stranden maar ook kilometerslange stukken strand met veel lagunes. Ondanks dat het een toeristische streek is zie je nergens de drukte zoals die wel in andere mediterrane landen voorkomt aan de kust.

Het is moeilijk om te bepalen wat het mooiste is aan het boek. De teksten die heel veel informatie over het land en de culinaire zaken bevatten inclusief websites en adressen(!)? Of zijn het de prachtige foto’s? Of toch de overheerlijke recepten die deels klassiek zijn en deels helemaal van deze nieuwe tijd? Het is de combinatie van al deze zaken die “Polvo & Pato” tot een rijk bezit maken. In Portugal wordt veel vis en groente gegeten en dat zie je terug in de recepten. Maar ook vlees is goed vertegenwoordigd. De Portugezen zijn ook dol op zoetigheid dus ook die recepten zien we terug.

Het is een boek waar je eindeloos in blijft lezen en kijken en ook zeker uit zult koken. Dat je vervolgens alleen nog maar naar Portugal wilt afreizen is heel logisch. Nu maar hopen dat er nog meer van dit soort adembenemend mooie boeken door Jeroen Jansen gemaakt zullen worden. Voor wie alvast even wil smullen staat hier het inkijkexemplaar. Meer over Jeroen Jansen op zijn website.

Polvo & Pato – Jeroen Jansen – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059569140- €29,99

Bekijk op bol.com