Link naar Bol.com

Jadis Schreuder is geen onbekende meer in kookboekenland. Haar derde kookboek met de titel Jadis’ Lemon Kitchen is net verschenen en ook nu weer staat het bol van de frisse smaken die naar voren komen in eenvoudige recepten waar geen enkele thuiskok moeite mee zal hebben. Het is een soort rode draad die je in alle drie de kookboeken terugziet. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het woord ‘lemon’ in alle titels prominent aanwezig is en uiteraard wordt de vrucht in ieder recept gebruikt. Jadis is dol op citroen en ziet het ook als een metafoor voor ‘fris, tintelend en boordevol smaak’.

Hoe ze op dit punt in het leven gekomen is en wat haar drijfveren zijn lezen we uitgebreid in de inleiding die wat mij betreft best iets korter had mogen zijn. Bijna 35 pagina’s en nog een aantal met keukentips en benodigdheden is wat aan de lange kant. Wellicht had al deze informatie beter in kleine hoofdstukken opgeknipt en tussen de recepten door geplaatst kunnen worden. Snel door naar de recepten want daar gaat het tenslotte om.

We beginnen met het bakken van desembrood en daarna leren we wat basistechnieken en krijgen een aantal basisrecepten zoals tafelzuren, opgeklopte boters, frisgroene kruidenolie en nog veel meer. Echt heel lekker allemaal en dat is nog maar het begin. We zien nog veel meer recepten in de hoofdstukken Lunch en voor, Hoofd, Zoet en Likeur en cocktail. De veelal zeer originele recepten doen je het water in de mond lopen. Opgeklopte geitenkaas met pompoenchutney op desembrood. Het brood hadden we al gebakken en ook de pompoenchutney vinden we terug in het boek. Broodje kip kerrie met zuur en madame-Jeanette zal in menig huishouden een hit worden.

En dat geldt waarschijnlijk ook voor de Crunchy orzopasta met rucola-citroenpesto, burrata en pijnboompitten of de Spaghetti met citroenbotersaus, ansjovis, parmezaan en broodkruim. En alhoewel Jadis geen zoetekauw is weet ze wel verrukkelijke desserts te presenteren. Pindakaasijs met banaan en gezouten pinda’s bijvoorbeeld. En serveer bij binnenkomst je gasten vooral een Passievruchtenlikeur met citroen en madame-Jeanette.

De madame-Jeanette zien we in meer recepten terug. Het eerste recept hiermee is de madame-Jeanettesaus. Voor 100 ml saus gebruikt Jadis 3 stuks van deze zeer pittige peper. En dan staat er bij de tip onderaan ook nog een manier om de saus nog pittiger te maken. Een waarschuwing wat betreft de smaak en de tip om bij het schoonmaken plastic handschoenen te gebruiken zou ook op zijn plaats zijn geweest.

De recepten zijn heel duidelijk en de foodfoto’s smakelijk en aantrekkelijk. Zoals al eerder gezegd heeft Jadis ook nu weer uiterst originele recepten ontwikkeld die je niet zomaar in andere kookboeken tegenkomt. Ze zijn stuk voor stuk de aandacht van de lezer waard en zullen waarschijnlijk veel gemaakt worden. Zeker met de feestdagen voor de deur haal je met Jadis’ Lemon Kitchen een prachtig kookboek in huis. Aanrader!

Jadis’ Lemon Kitchen | Jadis Schreuder
Luitingh-Sijthoff | €22,50
ISBN 9789021038544