Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Sabine Koning is een veelzijdige en reislustige foodie die we uiteraard allemaal kennen van haar website Ohmyfoodness en van haar vorige kookboeken. Op verzoek van haar lezers maakte ze Het Slowcooker boek dat kortgeleden verscheen. Ik begin maar direct met te zeggen dat dit mijn favoriete Sabine Koning kookboek is. Daar zijn een aantal redenen voor en die vind je in deze recensie.

Als ik een kookboek zie speciaal voor de slowcooker dan word ik altijd nieuwsgierig. In mijn keuken staan twee slowcookers. Een kleine van 2,1 liter en een grote van 6,7 liter. Die laatste is een Instantpot waarin ook een slowcookerfunctie zit. Zodoende heb ik de nodige ervaring met het koken in een slowcooker en staan er aardig wat receptenboeken in de kast. Toch trekt een nieuw boek altijd weer de aandacht omdat het je opnieuw kan inspireren om wat vaker de slowcooker te gebruiken en weer eens een ander gerecht te proberen.

Als je Het Slowcooker boek van Sabine Koning openslaat zie je als eerste de index met de 80 recepten. Het is een goede beslissing geweest om de index voorin te zetten want wie die leest zal zeker snel besluiten het boek aan te schaffen. Je kunt dat zelf ervaren omdat het inkijkexemplaar deze index laat zien. Dat is altijd heel fijn. Bovendien kun je ook alvast wat recepten bekijken.
Wat opvalt aan de door Sabine ontwikkelde recepten is het feit dat ze een no-nonsens manier van koken heeft. Het doel van haar recepten is om met weinig moeite een heel lekker gerecht op tafel te zetten. Weinig afwas, weinig gedoe, weinig voorbereiding en toch een maaltijd die er zijn mag.
Een aantal recepten is voorzien van een tip waarmee je het gerecht ook vega kunt maken.

De recepten uit Het Slowcooker boek spreken mij erg aan omdat er heel veel zijn die weinig voorbereiding vergen. Slechts af en toe moet je het vlees of wat groente zoals ui en knoflook even in een aparte pan vast wat bakken. Over het algemeen gaat alles direct de slowcooker in en kun je na een aantal uren zo aan tafel. We zien een overheerlijke Thaise massaman curry. We maken dan wel de curry zelf. Je kunt ook een smakelijk gehaktbrood maken of Hollandse gehaktballen met jus. Een lekkere Marokkaanse kip met parelcouscous is niet te versmaden maar wie liever een wat ‘gewonere’ AGV (aardappelen, groente, vlees) op tafel zet kan ook zijn hart ophalen in een apart hoofdstuk met o.a. een andijviestamppot met oude kaas en ui of witlof met ham en kaas. Stuk voor stuk even heerlijk.

Wie vaker de slowcooker gebruikt weet dat er veel minder vocht nodig is dan bij het koken in gewone pannen. Sabine legt dat in de inleiding ook uitgebreid uit. Toch zie ik hier en daar recepten waarvan ik denk dat er best heel veel vocht bij gebruikt wordt. Zo is er een pasta met Boursin en tomaatjes en op de pagina ernaast een pasta rode pesto met wodka. In beide gerechten zien we 400 gram pasta. Maar in het eerste gaat in totaal een liter vocht en in het tweede 450 milliliter. Sabine kennende zal het best kloppen. Als je twijfelt kun je altijd een deel van het vocht achterhouden om het later alsnog toe te voegen.

Het is ondoenlijk om alle recepten uit een kookboek eerst een keer te maken om er daarna over te schrijven. Dat begrijp je wel. Bovendien zal iemand met veel kookervaring snel genoeg zien of een recept wat aangepast moet worden naar de eigen slowcooker want ze zijn natuurlijk allemaal een beetje anders. Het is ook nog niet zo simpel om te besluiten welk gerecht je eerst gaat maken. Bij het doorbladeren had ik al besloten dat de sperziebonen met gehakt en pindasaus het eerste aan de beurt zouden komen. Of toch liever de Toscaanse kip? Hoe dan ook, Het Slowcooker boek van Sabine Koning steekt met kop en schouders boven heel wat kookboeken over de slowcooker uit!

Het slowcooker boek | Sabine Koning
Becht | €21,99
ISBN 9789023017134