Het boek Kook! van Maarten van den Biggelaar is geen kookboek maar een boek over koken.
Maarten van den Biggelaar is bekend als medeoprichter van de studentendiscotheek Dansen bij Jansen en is medeoprichter van het blad Quote en vele andere organisaties en tijdschriften.

Kook! is een pleidooi voor goed eten als middel om het leven vrolijker en liefdevoller te maken. Koken als een moment van ontspanning.

“In mijn omgeving doen steeds meer mensen aan mindfulness of meditatie. Iedereen is op zoek naar balans, innerlijke rust en manieren om de chaos van alledag te bestrijden.
’s Ochtends de wekker een uur eerder zetten om te kunnen mediteren en dan ’s avonds lekker relaxed de maaltijdbezorger bellen omdat je het te druk hebt om te koken”

Deze zinnen pakten mij gelijk en ik wilde doorlezen om te horen wat hij te vertellen had.
Maarten van den Biggelaar gaat verder door te zeggen dat je de beslommeringen van de dag ook achter je kunt laten door een uitje te snijden. Maak van het dagelijkse voorbereiden van de maaltijd een mindful moment. Koken kan ook een rustpunt zijn en de ontspanning kun je thuis vinden. Het is geen noodzakelijk kwaad maar een plezierige bezigheid om vervolgens plaats te nemen aan tafel en de dag door te nemen samen met anderen.

Maarten neemt je in het boek Kook! mee met zijn verhalen over inkopen doen op markten, speciaalzaken en indien nodig een supermarkt. Hij neemt je mee in het proces van koken. Wat heb je nodig om dit zo aangenaam mogelijk en vooral niet ingewikkelder te maken dan nodig is? Met dit boek wil hij je uitnodigen om plezier te hebben in koken! Wat wil je eten, hoe kies je een voor-, hoofd- of nagerecht? Hoe gebruik je gereedschappen in de keuken en wat heb je daarvoor nodig en wat is handig om in je voorraadkast te hebben?

Hij laat je kennis maken met, zoals hij het noemt, de 12 smaken die je voor gerechten nodig hebt en als je deze kennis tot je hebt genomen dan kun je ook zonder recepten koken.
Twaalf smaken, er zijn er toch vijf? Naast de bekende zoet, zuur, zout, bitter en umami komt hij ook met de volwassen smaak. Hiermee bedoelt hij o.a. gefermenteerde groenten, alcohol, knoflook enzovoort. Dan zijn er nog de smaken van kruiden en specerijen, pittig, bite, maillard (de reactie wanneer aminozuren reageren met koolhydragen) zoals o.a. bij gebraden vlees, uitgebakken spek en vet. En umamizuur waarmee hij de geraspte schil van citrusvruchten of limoengras bedoelt.

In het boek Kook! staan de favoriete recepten van Maarten van Biggelaar om je het koken eigen te maken. Naast de klassieke steak tartaar is er een recept voor variaties hierop met tomaat of vis. Er staan bekende recepten in zoals een huzarensalade of humus.
Maarten besteedt hoofdstukken aan onder andere aardappelen en rijst. Hoe kun je deze op diverse manieren bereiden zonder dat het ingewikkeld is?
Eén hoofdstuk is getiteld ‘Transporters’. Dat zijn pizza’s, pita’s, rijstpapier, taco’s, allemaal manieren om iets lekkers en efficiënt met je handen naar je mond te brengen. Er is een hoofdstuk gewijd aan hoe je zelf pasta’s kunt maken of een goede bouillon of saus. En ook hoe je vlees of vis bereidt. En er is een hoofdstuk over nagerechten.

Tot slot zegt Maarten van den Biggelaar dat je, door te koken op de manier zoals hij in het boek beschrijft, gezond bezig bent en hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je hebt geen voeding nodig waar additieven (toevoegingen) in verwerkt zijn welke tot doel hebben in te spelen op jouw primaire instincten met behulp van zoet, zout en vet. Ze leveren geen waardevolle bijdrage aan je gezondheid.

Kook zelf en neem de tijd. Eet drie keer per dag lekker en gezond en geen tussendortjes. Je hoeft dan niet op dieet. Vermijd verpakt voedsel, haal als het kan je boodschappen lopend of op de fiets en houd je lichaam en darmen gezond met verse groenten en fruit, rauwmelkse kaas en yoghurt.
Het boek Kook! gaat een plaats krijgen in mijn keuken. Het is een fijn boek om te lezen, optimistisch geschreven en het is makkelijk om bij de hand te hebben als je inspiratie nodig hebt.

Kook! | Maarten van den Biggelaar
Uitgeverij Podium | € 29,99
ISBN 9789463811347