Na Amsterdam Kookboek grapten fotograaf Hans de Kort en auteur Laura de Grave over een vervolg. Het werd een kookboek over Nederland. Op de elektrische motor! Spring achterop bij Laura en reis door de provincies met Nederland Kookboek.

Nederland Kookboek

Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Tegelijkertijd importeren we boontjes uit Kenia, snijbonen uit Marokko en mango’s van nog veel verder weg. Raar eigenlijk. We mogen best eens wat trotser worden op onze eigen regionale keuken. Er zijn prachtige lokale producten die niet onder doen voor een Italiaanse DOP of een Franse AOC. De officiële lijst met beschermde Nederlandse oorsprongbenamingen en traditionele specialiteiten is bedroevend klein in vergelijking met Italië, Frankrijk of Spanje.

Gaandeweg kreeg Laura een missie: zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig. Trouwens is lokaal eten niet veel verser, duurzamer en dus lekkerder? We reizen in Nederland Kookboek van appelstroop en kersenvlaai via worstenbroodjes, oesters en hutspot naar Bossche bollen, droge worsten, mosterd en Fryske dumpkes.
Per provincie geeft Laura een aantal typische streekgerechten, bijzondere lokale producten en eettradities. We leren producenten kennen en krijgen hun recepten. De beste bolusbakker in Zeeland, Abraham’s mosterdmakerij, Texelse garnalenvissers en een Gelderse jager. Ze nemen je mee in hun wereld en laten ons proeven van lokale gebruiken en tradities.
Daar is overigens niks stoffigs of ouderwets aan. Lokaal en van het seizoen is juist hip en duurzaam. Ook sommige van de recepten hebben een moderne twist: Hollandse pijlinktvis met rodekoolsalade of zilte pesto van lamsoor bijvoorbeeld.

Zowel van vlees, vis als schaal- en schelpdieren presenteert Laura een overzicht wat Nederland te bieden heeft. En hoe je die lokale producten klaarmaakt. Want waarom zou je geïmporteerde gekweekte tilapia vis eten als er een Noordzee vol met lekkers beschikbaar is. Zo doen kokkels uit de Waddenzee echt niet onder voor vongole.
Nederland Kookboek bevat slechts een kleine selectie van bijzondere producten en regionale gerechten. Kijk voor meer inspiratie of een alternatief uit jouw eigen provincie bijvoorbeeld eens op Erkend Streekproduct, de Ark van Smaak of bezoek een boerenmarkt.

Door in Nederland Kookboek te lezen en bladeren leer je Nederland voedselland goed kennen en hopelijk ook waarderen. Ga daarna op zoek naar jouw eigen lokale parels en kook de sterren van de hemel.

Nederland Kookboek – Laura de Grave – uitgeverij Brandt – ISBN9789492037879 – €30,00