Deliciously Ella met vrienden Ella MillsTijdens een gezellig etentje met vrienden, een verjaardag of een tuinfeest uitsluitend eten serveren dat a) geheel veganistisch is, b) daarnaast ook glutenvrij en geraffineerde suikervrij is en c) er ook nog eens feestelijk er uit ziet, klinkt als een vrijwel onmogelijke uitdaging. Ella Mills, van de populaire Engelse foodblog Deliciously Ella, laat in haar boek Deliciously Ella met vrienden zien dat het een peulenschilletje is. Schijnbaar moeiteloos maakt ze gerechten als taart zonder eieren, boter, geraffineerde suiker en tarwe, ceviche zonder vis en steak zonder vlees.

Deliciously Ella met vrienden is speels ingedeeld volgens de eetmomenten op een dag. De recepten voor ‘’s Ochtends’ zijn voor bijvoorbeeld ‘samen ontbijten’ of ‘het nieuwe Engelse ontbijt’. In het hoofdstuk ‘Licht & simpel’ vind je onder andere recepten voor ‘De perfecte picknick’. Er zijn ‘Feestmaaltijden’ voor veel verschillende gelegenheden, zoals een ‘Knus etentje’, ‘Zondagse lunch’, ‘Tuinfeest’ of een ‘Date night’. Het hoofdstuk ‘Bijgerechten’ biedt zoals het belooft: ‘Kleurig lekkers voor bij elke maaltijd’. In het hoofdstuk ‘Feestjes’ vind je niet alleen recepten voor ‘hapjes’ maar ook voor ‘mocktails & cocktails’.

Tot slot is er het hoofdstuk ‘Zoetigheid’ met het motto ‘De beste afsluiting van elke maaltijd’. De handige inhoudsopgave die vooraf gaat aan de andere hoofdstukken ontbreekt hier helaas. De recepten wisselen tussen ‘licht’ en ‘steviger’.

Een deel van de recepten vindt zijn oorsprong in de Aziatische keuken zoals pho met rode peper & gember, aloo gobi, en de nigiri sushi. Onder meer de warme Marokkaanse salade, de smoky babaganoush, de falafel en de hummusrecepten zijn afkomstig uit de keuken van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Er zijn ook recepten voor typisch Engelse zoete gerechten zoals scones en flapjacks.

De recepten in Deliciously Ella met vrienden zijn eenvoudig te maken, ook door een wat minder ervaren kok, dankzij de duidelijk beschreven bereidingswijze bij de recepten en de rustige opmaak van de pagina’s. Hier en daar zijn er wat ingrediënten die een bezoekje aan een grote supermarkt, toko of natuurwinkel vereisen zoals tamari, psylliumpoeder (in het boek vertaald als psyllium husk), kokosyoghurt, edelgist en zilvervliesrijstmisopasta.

Het zal nog lastig worden om te kiezen wat de volgende keer te maken als er vrienden op bezoek komen. Alles ziet er even lekker uit op de mooie foto’s. Er zijn niet alleen foto’s van de gerechten maar ook foto’s van Ella, haar man en hun vrienden tijdens feestjes en etentjes opgenomen in het boek. Het geeft Deliciously Ella met vrienden een knusse, gezellige sfeer.

Hier vielen de socca-pizzabroodjes en de verschillende soorten hummus het meest in de smaak. Er wordt nog gezocht naar een excuus om zo’n heerlijk uitziende taart, zoals de chocolade-sinaasappeltaart te maken.

Bekijk op bol.com

Deliciously Ella met vrienden – Ella Mills – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021565859 – €22,50