Kookboek Het plezier van echt goed koken

Inkijkexemplaar op Bol.com

We kennen Alice Zaslavsky van haar boek Een ode aan groenten. Lees hier de recensie.  Ze maakte indruk met dat boek en doet dat nog een keer met haar tweede boek Het plezier van écht goed koken. Alweer zo’n groot en zwaar exemplaar. In het voorwoord van Het plezier van écht goed koken legt Alice uit dat je vast en zeker beter kunt koken dan je zelf denkt. En wat ze bedoelt legt ze uitgebreid uit dus begin vooral met de tekst aandachtig te lezen. Ook vertelt ze dat de recepten in eerste instantie een zootje ongeregeld lijken (haar woorden) maar dat er echt wel structuur in zit. Wat Alice ons vooral leert is creatief te zijn en uit de losse pols te koken en met weinig inspanning een lekker en gezond gerecht op tafel te zetten. Met al haar tips en trucs is dat makkelijker dan je misschien denkt.

Net als in haar eerste boek ligt de nadruk ook nu weer op groenten. Maar niet alle recepten zijn vegan of vegetarisch. Wel krijg je bij vrijwel alle recepten veel extra tips om creatief te zijn en dus ook vaak hoe je een gerecht vegetarisch of vegan kunt maken. Je wordt voortdurend aangemoedigd om zelf keuzes te maken. Wie daar nog niet aan toe is volgt gewoon het recept. Gaandeweg zul je zien dat Alice je meesleept in haar enthousiasme en haar plezier in koken.

Ze heeft een ietwat onconventioneel taalgebruik en dat verhoogt zeker het leesplezier. Je ziet het al in de titels van de hoofdstukken:

– Uit de losse pols (Van alles en nog wat bij elkaar gegooid)
– Op de automatische piloot (Geweldige standaardrecepten voor doordeweeks zonder te hoeven nadenken)
– Haal eruit wat erin zit (Overschotten, meevallers en make-overs van de restjes)
– Ontspannen koken in het weekend (Voor lekker aanrommelen en gasten ontvangen)
– Serieus zalige zoetigheden (En dan bedoel ik *serieus* zalig)

Ze eindigt met een kort hoofdstuk over bewaren en invriezen.
Tussendoor tref je overal teksten met meer informatie over van alles en nog wat. Ook haar liefde voor keukengadgets komt aan bod.

We gaan naar de recepten kijken want uiteindelijk zijn die toch het belangrijkste in een kookboek. Met het eerste recept gaat het al direct los. Een simpel recept voor eieren met geprakte avocado en zwarte knoflook.  Het lijkt simpel en dat is het ook maar Alice weet er drie pagina’s mee te vullen want behalve het recept krijg je de nodige tips, variaties en technieken zodat je er in het vervolg helemaal je eigen draai aan kunt geven en het eventueel vegan kunt maken.
Bij vrijwel alle recepten krijg je interessante en creatieve extra’s maar die passen dan veelal wel op dezelfde pagina. Maar ze besteedt vaak ook ruim aandacht aan een ingrediënt of bereidingswijze.

Bij het zien van de recepten zat ik regelmatig te watertanden. Gesmoorde prei met blauwekaaskruimels of een verrukkelijke salade met de titel Niet helemaal Niçoise. Een versierde focaccia die je zo van de pagina zou plukken. Hunanese (Hunan is een provincie in het zuiden van China) gestoomde vis met zwarte bonen en draderige prei of een roerbakschotel van garnalen, macadamianoten en asperges. Het gaat maar door en door. En werkelijk overal weer die aanmoediging en die tips en trucs om er helemaal je eigen creatie van te maken.

In de beschrijvingen die we hier en daar lezen over Het plezier van écht goed koken lezen we woorden als ‘onstuimig’ en ‘spektakelstuk’. En die woorden zijn zeker van toepassing op dit boek. Maar vooral het plezier dat er aan alle kanten vanaf straalt en de enorme hoeveelheid aan informatie en tips waar je echt iets aan hebt en door geïnspireerd zal raken maken dit boek tot een must!

Het plezier van écht goed koken | Alice Zaslavsky
Good Cook | €35,–
ISBN 9789461432841