De cover van het kookboek Airfryer kookboek van Peter Friehling

Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

In veel huishoudens wordt de airfryer waarschijnlijk alleen maar gebruikt om frietjes en bittergarnituur te maken. Of misschien staat het apparaat zelfs wel ongebruikt in de kast. En dat is jammer, zo blijkt uit het Airfryer kookboek. Peter Friehlings laat in het boek zien dat de airfryer een prominente plaats in je keuken verdient.
Je kunt zoveel meer met een airfryer dan je denkt. Van bistro- en eetcafégerechten tot gerechten uit het Midden-Oosten of Azië. Maar ook pizza’s, taco’s, bladerdeeghapjes en nog veel meer.

Als eerste vind je uitleg over airfryers en de verschillende modellen die er zijn. En ook waar je op moet letten bij het kopen ervan en wat je ermee kunt maken. Hoe je optimaal je eten bereidt en wat je er beter niet mee kunt doen.
Naast gerechten met geroosterde kip, hotdogs en hamburgers vind je een heerlijk recept voor broodjes gebraden buikspek. Het buikspek kun je binnen het uur klaarmaken zonder gebruik te maken van olie of boter. De bijbehorende broodjes kun je ook zelf maken. Na het rijzen van het deeg bak je deze in de airfryer in ongeveer 10 minuten.

Kleine appeltaartjes, een heerlijk nagerecht in de herfst, zijn eenvoudig in kleine souffleschaaltjes of ander bakvormpjes klaar te maken. Eerst leg je een appelmengsel in de vormpjes. Daarbovenop een deeg van onder andere amandelen, amandelmeel en havervlokken. In 20 minuten zijn de taartjes klaar. Heerlijk warm met een bol vanille-ijs en voor wie het lekker vindt een dot slagroom erop.

Voor een namiddag in het weekend is het leuk om zelf loempia’s te maken. In 7 à 8 minuten zijn ze klaar.
Ook koekjes kun je bakken. Een voorbeeld zijn Ma’amul-koekjes met een vulling van onder andere walnoten en dadels. In 12 minuten kun je ze afbakken in de airfryer.

In het Airfryer kookboek vind je veel nieuwe mogelijkheden en smaakervaringen om meer uit dit apparaat te halen. Ik heb in ieder geval geleerd dat de airfryer een veelzijdig apparaat is en zal deze zeker meer gaan gebruiken.

Airfryer kookboek | Peter Friehling
Uitgeverij Good Cook | € 19,95
ISBN 978946433060