Als je een kookboek ziet dat gemaakt is door Mirjam van der Rijst (Styling en foodstyling), Harold Pereira (Fotografie) en Martien Holtzappel (Omslagontwerp en vormgeving) dan kun je dat direct aanschaffen, zonder eerst verder te kijken. Maar verder kijken doen we toch want natuurlijk maken die namen nieuwsgierig. Wat hebben ze deze keer voor boek gemaakt? Vis voor beginners. Een kookboek vol lekkers, lekkerbekjes, tattoos, truien, rolmopsen en recepten.
Naast de 70 recepten in het boek leren we van alles over vis. Hoe je vis schoonmaakt en fileert. Maar ook over de symboliek in een visserstrui. Veel technieken zoals roken, stomen, inpakken, grillen en frituren.

We hebben een groot en zwaar boek in handen met een hele dikke kaft. De recepten en foto’s zijn gedrukt op stevig glanzend papier. Naast de prachtige foto’s zien we ook leuke tekeningen die de pagina’s opfleuren. De recepten en de teksten zijn van alle drie de makers. Zij verzamelden recepten en bedachten er zelf ook nog een paar. Mirjam van der Rijst heeft door dit boek haar visangst overwonnen. Het moet een feest geweest zijn tijdens het test koken en fotograferen. Wat overbleef na het maken van een gerecht ging naar buren, familie of vrienden zodat die ook een oordeel konden vellen over het eindresultaat.

Van visangst heb ik geen last en derhalve is dit boek echt een smulboek voor mij. Na de eerste hoofdstukken met uitleg over vis en het schoonmaken daarvan volgen instructies die laten zien hoe je een sliptong bakt en hoe je die moet eten. Stap voor stap foto’s leggen alles uit. De recepten vinden we terug in een lange rij hoofdstukken. Ik zal ze hier niet noemen. Je kunt ze zien in het inkijkexemplaar op Bol.com.

De recepten zijn geweldig. Uiteraard dragen ook de foto’s van Harold daar hun steentje aan bij maar de gerechten op zich zijn allemaal goed maakbaar en zien er fantastisch uit. Gestoomde kabeljauw met tomatensalsa wordt gestoomd op een stuk bananenblad. Dat is natuurlijk erg lekker en fleurig. Maar kun je niet aan bananenblad komen dan neem je een stuk bakpapier. Deze tip is van mij. De gele curry met roodbaarsfilet staat zo op tafel.

Tussendoor staan leuke verhalen over de trui en de oorbel van een visser en nog veel meer. Na het lezen maken we een tuna melt sandwich of een shakshuka met sardientjes. De pasta met zalm kennen we wel maar deze is, door het geraffineerde gebruik van verschillende verse kruiden, toch weer heel anders. De paella met kabeljauw zal hier snel op tafel komen. En vast en zeker dat we dit jaar zelf rolmops maken als de nieuwe haring er is.

Het boek sluit af met een register op ingrediënt zodat je alle recepten snel terug kunt vinden. Zowel voor de beginners als de thuiskok die ervaring heeft met vis is dit een heel fijn boek. Smullen!

Vis voor beginners – Mirjam van der Rijst, Harold Pereira, Martien Holzappel – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059560994 – €32,–