Reizen doe ik heel graag. Maar dan wel op papier. Laat mij maar thuis met een boek.Ik reis wel in mijn hoofd. Dan kun je overal op de wereld komen en genieten van al het moois dat er te zien is. Zoals in het dikke grote kook- en reisboek Pardiz geschreven door Manuela Darling-Gansser. Manuela woonde de eerste negen jaar van haar leven in het Perzië van de jaren vijftig. Ze is die tijd nooit vergeten en weet nog altijd tot in detail hoe de grote ommuurde tuin bij hun huis eruitzag. Zo’n tuin is een belangrijk onderdeel van de Perzische cultuur en noemt men Pardiz. Dat is Farsi voor paradijs. Er is heel veel veranderd in het toenmalige Perzië sinds het Iran is geworden maar de smaken, kleuren en geuren en vooral de gastvrijheid van de inwoners zijn gebleven.

Na de inleiding waarin Manuela vertelt over die mooie jaren van haar jeugd en de culinaire cultuur van Perzië volgt een opsomming van Perzische ingrediënten en kruiden. Daar staan geen ingrediënten bij die hier niet verkrijgbaar zijn. Soms zul je online iets moeten kopen maar het meeste is makkelijk verkrijgbaar. Naast de overheerlijke recepten is het boek doorspekt met foto’s van vroeger en van nu en van verhalen en informatie over het land. Mooie oude zwart-witfoto’s en daarnaast ook kleurige foto’s van het land, de markten, culinaire zaken en winkels. En uiteraard van de gerechten.

Het is volop genieten van al dat moois. De recepten zijn soms zo simpel dat ze zelfs op een drukke doordeweekse dag snel gemaakt zijn. En ze zien er vaak spectaculair uit. De titels van de recepten zijn zowel in het Farsi als in het Nederlands en gelukkig zien we in het register dat ze er allebei staan.
Prachtig is de salade van tomaat en Turkse pepertjes (met ui, basilicum, munt en een dressing met granaatappelmelasse). In de hoofdstukken met foto’s en verhalen staan ook recepten die specifiek het verhaal horen. Er zijn ook hoofdstukken met bijvoorbeeld alleen broodrecepten of streetfood. Daardoor staat alles een beetje door elkaar en zul je bijvoorbeeld her en der desserts of salades aantreffen. Dat maakt het boek alleen maar levendiger en je zult een recept altijd snel terugvinden in het register.

Er staan heerlijke gerechten in. Saffraan ijs met knapperig bevroren room, linzen-auberginepuree, stoofpotje met kruiden en kidneybonen, gehaktballetjes in tomatensaus of in een pittige saus en dan hebben we het nog niet over de koekjes en bijgerechten zoals sumaksiroop. Deze laatste is makkelijk te maken en geeft een kick aan groente en rijstgerechten.

Pardiz is een mooi en indrukwekkend boek over een prachtig land met een bijzondere cultuur, een heerlijke keuken en inwoners die het verdienen om een onbezorgd leven te kunnen leiden.

Manuela Darling-Gansser heeft meer kookboeken geschreven die de moeite waard zijn maar waarvan er een aantal inmiddels onbetaalbaar zijn en alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Er staat een inkijkexemplaar van Pardiz op Bol.com.

Pardiz – Manuela Darling-Gansser – Edicola culinair – ISBN 9789493160330 – €32,50