De leuke chefkok Guillaume Marinette timmert stevig aan de weg. Hij heeft al heel wat culinaire activiteiten op zijn naam staan en was mede-oprichter van de facebookpagina Chefclub waar inmiddels 30 miljoen mensen lid van zijn en die 700 miljoen bezoekers per maand trekt. Op zijn eigen website plaatst hij regelmatig nieuwe recepten. Hij schrijft kookboeken en wij kennen hem van de serie Feestelijke gerechten om te delen. Een serie waar altijd een bepaald ingrediënt in de schijnwerpers staat. Zijn nieuwste boek is Tomaat.

We krijgen 34 recepten voor hapjes met tomaat. Zoals ook in zijn andere boeken zijn sommige hapjes ook uitermate geschikt als lunch en zelfs als avondmaaltijd. Een tonijntaart met roomkaas en tomaat kun je in punten snijden als hapje maar met twee personen is het echt een stevig maal. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld de courgette cannelloni, de tomatenflan of de kerstomatenclafoutis. Zoals we gewend zijn van Guillaume Marinette zijn alle gerechten voor iedereen goed te maken.
Er staan hapjes in die de show zullen stelen bij een borrel of diner en straks met de feestdagen zeker op tafel zullen komen.

Een heerlijk recept is ook deze fougasse. Fijn bij een maaltijd met soep of bij de barbecue. Of als lunch met een groene salade erbij. Echt een geweldig recept en zo gemaakt.

Voor 6 personen

500 gram brooddeeg
1 blik gepelde tomaten, uitgelekt
10 zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel Provencaalse kruiden
100 gram geraspte mozzarella
naar keuze: olijfolie of eidooier

Verwarm de oven voor tot 200 graden en zet een grote kom water in de oven. **
Rol het deeg uit.
Snijd de uitgelekte gepelde tomaten in blokjes en de olijven in plakjes.
Verdeel de stukjes tomaat gelijkmatig over de helft van het deeg. Bestrooi met de plakjes olijf, de Provencaalse kruiden en de mozzarella.
Vouw de andere helft van het deeg erover en druk stevig dicht met je vingers. Maak overal in het brood kleine inkepingen met een mes voor het beste resultaat.
Bestrijk het brood eventueel met olijfolie of eidooier voor een goudbruine kleur.
Bak de fougasse 25 minuten in de oven; laat de kom water in die tijd ook in de oven staan.

** Even een uitleg van de redactie. Het water zorgt ervoor dat het brood mooi rijst en niet barst aan de bovenkant. Het mag ook een kleine kom zijn en je kunt het deeg ook met water bestrijken voor het de oven ingaat.
Ook is het leuk om te experimenteren met de kruiden en de kaassoort. Je kunt blokjes ham of uitgebakken bacon toevoegen. Dan mag het misschien geen fougasse meer genoemd worden maar lekker is het wel.

Tomaat Feestelijke gerechtjes om te delen – Guillaume Marinette – Becht – ISBN 9789023016199- €12,99