Denk je erover na om wat vaker plantaardig te gaan eten? Alexandra Penrhyn Lowe, vooral bekend als schrijver van de TV serie het huis Anubis en de populaire YA boekenserie De laatste wachter, helpt je op weg naar je nieuwe vegan lifestyle. Mei 2020 kwam haar eerste kookboek Gewoon vegan uit, net aan het begin van de Corona-epidemie. We waren met zijn allen verplicht meer thuis in deze periode, tijd die Alexandra extra goed heeft benut met het schrijven van haar nieuwste kookboek Gewoon vegan, deel 2

120 simpele en wederom zeer toegankelijke vegan recepten onderverdeeld in ontbijt, lunch en salades, soepen, avondeten, inspiratie voor snelle gerechten met vleesvervangers, bijgerechten en snacks, zoet, ijsjes en basisgerechten. We beginnen echter met een beschrijving van keukenbenodigdheden en een lijst met vegan ingrediënten die handig zijn om standaard in huis te hebben. Denk hierbij aan een plantaardige boter en/of andere plantaardige zuivelproducten.

Carbonara pasta, verschillende curries, nasi met ‘kip’ saté, taco’s en zelfs pizza komen allemaal voorbij, maar dan slim omgetoverd tot een veganistische versie. Bij alle recepten staat aangegeven voor hoeveel personen de gerechten geschikt zijn. Ook de bereidingstijd en eventuele oventijd worden keurig vermeld. Leuk is het duimpje omhoog icoon als de recepten ook prima te maken zijn voor kinderen. Naast het recept met de bereidingswijze vind je een aparte kolom met de benodigde ingrediënten. Onderaan het recept vind je vaak nog extra tips of een serveersuggestie. Ook al zijn er helemaal geen foto’s van de gerechten in dit kookboek, de hoofdstukken zijn mooi op kleur vormgegeven en voorzien van zeer creatieve illustraties.

In het hoofdstuk met toetjes staan een paar geweldige recepten. Bijvoorbeeld de karamelfudge gemaakt met gecondenseerde kokosmelk. Leuk om met de kerst je vegan vrienden te serveren! Verder veel recepten voor ijsjes, vla en zelfs tompouces. Want ja, er is dus een manier om custard vegan te maken. Recepten voor het sinterklaasfeest zoals pepernoten en een banketstaaf mochten niet ontbreken in dit tweede deel. In het hoofdstuk met basisrecepten vind je onder andere satésaus, mayonaise en zelfs een bacon gemaakt van rijstpapier. Heel bijzonder. Tot slot een ingrediëntenregister om je te helpen met het vinden van het juiste recept.

Gelukkig vind je in de meeste supermarkten steeds vaker een plantaardige vervanger voor dierlijke producten. Dat maakt het bereiden van een veganistische maaltijd tegenwoordig veel makkelijker. Maar wat Gewoon vegan, deel 2 je laat zien, is dat deze plantaardige vervangers eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Een vegan lifestyle is niet meer iets wat alleen is weggelegd voor de randstad bevolking met een dikke portemonnee. Iedereen die graag wat bewuster wil gaan leven en de extra stap wil maken van vegetarisch naar een veganistisch leven, maakt met dit prachtige kookboek Gewoon Vegan, deel 2 een hele goede start.

Gewoon Vegan | Alexandra Penrhyn Lowe
Unieboek Spectrum | €21,99
ISBN 9789000379132