We hebben er even op moeten wachten maar Italië van Onno Kleyn is gearriveerd. Wederom een boek van formaat net als De Grote Kleyn. Iets minder dik maar toch nog meer dan 400 pagina’s aan kennis en informatie. En even hoog als De Grote Kleyn zodat ze een mooi stel vormen in de kast. Ik hou daar erg van.

Laat ik beginnen met een waarschuwing. Tenslotte is Onno ook altijd eerlijk en recht voor zijn raap als het gaat om kookboekrecensies. In andere zaken ook trouwens. Hij verkoopt je geen knollen voor citroenen en doet niet mee aan het spel “jij schrijft leuk over mijn boek dan schrijf ik leuk over jouw boek.” Of andersom. Dus mag ik ook eerlijk zijn als het om Italië gaat. En dan nu de waarschuwing:

Hoe je ook aan het boek gekomen bent, misschien besteld bij Onno zelf (met opdracht en handtekening), via de boekwinkel of cadeau gekregen, doet er niet toe maar sla het niet open tenzij je de rest van de dag niets bijzonders meer te doen hebt. Onder geen voorwaarde ga je met het boek aan de keukentafel zitten als er iets op het gas staat of in de oven. Zorg ook dat je een goed glas wijn in huis hebt en regel dat er iemand ‘s-avonds een eenvoudige maar overheerlijke pasta uit het boek voor je kookt. Zoals pasta met citroenroom of de spaghetti met spek. Je zult ervaren dat je niet meer kunt stoppen met lezen en dat het water je voortdurend in de mond loopt.

Uiteindelijk, na een paar uur bladeren, toch maar bij het begin beginnen. Daar vertelt Onno hoe de diepe liefde tussen hem en Italië is ontstaan en dat die liefde nooit meer is vertrokken. Op zijn overbekende eigen wijze verhaalt hij over het land, de culinaire gewoontes, de geschiedenis, het eten en de wijn en nog veel meer. Met zijn subtiele gevoel voor humor, zijn af en toe zelfverzonnen woorden die iedereen begrijpt, en zijn enorme kennis van zaken vult hij met gemak de rest van je dag en nog veel dagen daarna.

Na het lezen weet je wat bollito misto is en wil je het vast ook een keer proeven. Je weet het verschil tussen een osteria en een trattoria en hebt vast en zeker een lijstje gemaakt met recepten die je wilt proberen. Het ene verhaal roept het andere op. Zoals Onno zelf zegt: “Maar ik drijf af. Zoals zo vaak.” Juist dat afdrijven maakt dat je geboeid blijft lezen. Het boek bevat meer dan 150 overheerlijke recepten uit die fantastische Italiaanse keuken en, hoe kan het anders, wordt bij ieder recept een wijnadvies gegeven.

Ik miste één ding in dit boek. Dat is geen kritiek, dat is een wens voor de volgende keer. En wel een paar lege pagina’s aan het eind om aantekeningen te kunnen maken. Er zijn namelijk zoveel dingen waarvan ik dacht, oh even onthouden en later nog eens induiken en in het boek zelf kliederen vind ik geen optie. Maar goed, aantekenboekje erbij dan maar. De tekeningen van Marly Hendricks zijn wederom een mooie aanvulling.
Italië is een Kleyn meesterwerk om heel lang van te genieten.

Italië – Onno Kleyn – Nijgh & van Ditmar – ISBN 9789038806419 – €32,50