Onlangs werden na lange tijd vier klassiekers van Claudia Roden weer leverbaar in de Nederlandse vertaling. Vanwege deze feestelijke gebeurtenis schrijven we deze week op Kookboekennieuws.nl over onze  favoriete delen uit de serie die de culinaire tradities van volkeren rondom de Middellandse Zee behandelt: Arabesque en De joodse keuken (Jeanette), De smaken van Italië (Marlene) en De smaken van Spanje (Eva).

Claudia Roden is een fenomeen. Deze grande dame van cultuur-historische kookboeken kreeg in 2012 de Johannes van Dam prijs. Haar eerste en meest bekende werk uit 1968 gaat over de Egyptische keuken en culinaire cultuur. De Brits-Egyptische Claudia bracht in haar jeugd echter ook vele zomers door in Italië. Dat resulteerde dertig jaar geleden in een standaardwerk: De smaken van Italië. Zo’n vijf jaar geleden werd de hele serie herzien (De smaken van Italië, De smaken van Spanje, de Joodse keuken en Arabesque). Die eerste herziene druk uit 2014 is volledig uitverkocht maar nu is er, gelukkig voor ons, een tweede druk verschenen. Culinette schreef al over Arabesque en binnenkort lees je op Kookboekennieuws van Eva De smaken van Spanje.

De smaken van Italië

In De smaken van Italië zijn de recepten van dertig jaar geleden nog eens doorgenomen, met hier en daar een nieuwe variant of makkelijkere ingrediënten. Wat blijft zijn het terroir van plaatselijke producten en de oorspronkelijke gerechten. Claudia Roden licht toe dat de buitengewone culinaire diversiteit een gevolg is van de vroegere onafhankelijke staten waar Italië lange tijd uit bestond. Boter gebruikt men in het noorden en olijfolie in het zuiden, rijst wordt verbouwd in het noorden en pasta eet men in het zuiden. Maar ook tussen de streken bestaan verschillen. Overigens zijn die verschillen nu minder groot dan destijds, maar toch.

Claudia Roden bereisde drie decennia geleden heel Italië, dook in keukens, praatte met koks en mama’s en maakte aantekeningen. Inmiddels is er wel het een en ander veranderd. De Italiaanse keuken is enorm populair geworden waardoor je nu dus zo’n beetje overal ter wereld delicatessen als burrata en verse pasta’s kunt kopen. Tijd om de hele dag in de keuken te staan is er niet meer, maar uitgebreid de tijd nemen om te eten gelukkig wel.

Per streek geeft Claudia Roden een grondige inleiding over de specialiteiten en kenmerken van de regio, inclusief de geschiedenis en de specifieke wijnsoorten die er worden verbouwd. Dan volgen talloze klassieke recepten. De Italiaanse keuken is in de kern een plattelandskeuken gebleven: een combinatie van boerse happen en een enkel adellijk gerecht. Fijne foto’s, honderden goede recepten en een prettige vertelstijl maken dit boek tot een klassieker met een hoofdletter K.

Zorg dat je de serie compleet hebt voor deze tweede druk opnieuw is uitverkocht.

De smaken van Italie – Claudia Roden – uitgever Fontaine – ISBN9789059566279 – €29,99

Ook in deze serie:
De smaken van Spanje ISBN 9789059560451 €32,00
Arabesque ISBN 9789059560932 €29,99
De joodse keuken ISBN 9789059569256 €34,99