Valli Little was 14 jaar lang de hoofdredacteur van de Australische delicious. Was ja, want Valli is sinds de zomer van 2017 niet meer onder ons. Maar wat zij nalaat is een scala aan recepten. En 100 daarvan zijn nu verzameld in Koken voor mijn familie.

Koken voor mijn familie

Koken voor mijn familie is een kloek soft cover boek; formaat koffietafelboek. Maar het is de bedoeling dat je er vlekken in maakt en ezelsoren. De fotografie nodigt al uit om de keuken in te duiken.
Het eerste hoofdstuk begint goed: Gemakkelijke doordeweekse & zondagse maaltijden. Ken je die reclame van de gele supermarkt waarin de moeder des huizes de hele dag door geconfronteerd wordt met de vraag “wat eten we vanavond?”. Nou met een paar favorieten  uit het eerste hoofdstuk kom je al een heel eind. Denk aan een maaltijdsoep, mac & cheese met vis of in de oven geroosterde kipsaté.
Mensen te eten krijgen staat vast ergens in de top 10 van stressmomenten. Nergens voor nodig volgens Valli. Hou het redelijk eenvoudig en serveer gerechten die weinig inspanning kosten maar wel bijzonder zijn. Je moet wel een beetje van koken houden want van wilde paddenstoelentaartjes met truffel en Parmezaanse chips krijgt menigeen toch klotsende oksels. En zou er echt 1150 gram gerookte zalm in een voorgerecht voor vier personen gaan? Dat lijkt me een (duur) typefoutje.

Buiten eten is natuurlijk heerlijk en in Australië niet beperkt tot die paar zomerse dagen die we hier kennen. De BBQ aan en lekker buiten picknicken. Kleverige varkensspareribs met koolsla bijvoorbeeld of huisgerookte zalm (dat is ‘appeltje eitje’ in een gesloten barbecue). Er wordt niet gelet op de calorieën dus suiker, slagroom, verse roomkaas en gecondenseerde melk zijn prominent aanwezig. Mealprepping heet bij Valli Little gewoon ‘Kook nu en eet later’. Stoof- en ovenschotels die je bereidt wanneer je tijd hebt en alleen even hoeft op te warmen als je hongerig thuiskomt.
Aziatische recepten vind je door heel het boek heen maar een paar zijn daarnaast bij elkaar gezet in het hoofdstuk ‘Verre streken’ gevolgd door de Middellandse Zee in ‘Mediterrane dromen’. Zowel de noord- als de zuidkant komen aan bod met Griekse en Marokkaanse gerechten. ‘Het lekkerst voor zondag’ verraadt Valli’s Engels jeugd. Veel Sunday roasts en trifle toe. En dan is het opeens Kerst. Misschien is dat mijn puntje van kritiek: de hoofdstukken zijn nogal willekeurig en voor-, hoofd -en nagerechten staan door elkaar. Je zult het register achterin hard nodig hebben om een eerder gezien recept terug te kunnen vinden.
Er volgt nog een bakdeel met heerlijke taarten, waaronder een fantastische kruidige Marokkaanse taart. We sluiten af met chocoladerecepten: van een superrijke chocoladebrownie tot een zijdezachte chocoladepudding.

Koken voor mijn familie is een fijn kookboek voor delicious. fans en iedereen die van koken houdt.

Koop bij bol.com

Koken voor mijn familie – Valli Little – Fontaine uitgevers – ISBN 9789059569089 – €27,00