De Pastabijbel van Roberta PagnierMet het verschijnen van De Pastabijbel is er weer een nieuw deel toegevoegd aan de kookbijbel familie van Carrera Culinair. En oh wat een feest voor pastalovers! Net als alle andere kookbijbels is dit een lijvig boekwerk tjokvol informatie, recepten, ideeën en weetjes.

Roberta Pagnier is de auteur van de Pastabijbel en we kennen haar  natuurlijk allemaal als TV kok van 24Kitchen. Roberta werd geboren in de late jaren ’70 en van haar Italiaanse moeder kreeg ze de Italiaanse keuken met de paplepel ingegoten. De auteur van dit kookboek weet dus waar ze het over heeft.

Het boek telt maar liefst 445 pagina’s en je leest alles over de geschiedenis van pasta, de wereldwijde liefde voor pasta, hoe je pasta het beste kunt koken, moet nou juist wél of juist niét olijfolie toevoegen aan het kookwater en waarom gebruik je eigenlijk zoveel water bij het koken van pasta?

Hierna volgt een lijst met soorten pasta en daarbij een tekeningetje om te laten zien hoe de pastasoort eruit ziet. Pagnier meldt in het boek dat ze zoveel mogelijk gangbare pastasoorten heeft opgenomen, maar dat het bijna onmogelijk is volledig te zijn. Hierna lees je over ingrediënten die de voorkeur hebben en welk keukengerei je bij het maken van pasta nodig hebt.

En dan gaan we echte pasta maken. Pagnier laat uitgebreid (met handige stap voor stap foto’s) zien hoe je met de hand pastadeeg maakt en vervolgens hoe je met een keukenmachine pastadeeg maakt. Hierna lees je alles over (natuurlijk) gekleurde pasta’s en hoe je de verschillende soorten pasta zelf kunt maken, met de hand of met een pastamachine. Allen geïllustreerd door duidelijke stap voor stap foto’s en makkelijk te volgen. Ook geeft de auteur recepten voor verschillende soorten deeg (denk aan speltpastadeeg, pasta durum, volkorenpastadeeg).

Dan hebben we pas zo’n 118 pagina’s gehad en belanden we bij de maaltijd recepten. De recepten staan op alfabetische volgorde op pastasoort. Achterin het boek staan indexen waarmee je op een andere manier kunt zoeken, bijvoorbeeld op soort ingrediënt of op de naam van een saus. Het begint met Agnolotti en het eindigt bij Zite. En er tussenin kun je het zo gek niet bedenken of het staat erin. Linguine al pesto Genovese, Farfalle met 4 soorten kaas, Frittata van bucatini, Pappardelle met kalfsvlees, porcini en rozemarijn, Gnocchi alla Romana … ach inspiratie en ideeën te over! Je kunt de recepten op de letter volgen, maar je kunt ook je eigen variatie bedenken op de recepten.

Misschien is pasta maken voor de doorgewinterde kok appeltje eitje en voegt dit boek niet heel veel toe aan je kennis en alles wat je waarschijnlijk al in de kast hebt staan, maar voor een startende thuischef is dit boek een goudmijntje. Alles wat je moet weten over lekkere pasta maken op één plek. De pastabijbel is daarom bijvoorbeeld een heel geschikt boek om aan je kinderen mee te geven als ze het nest verlaten of als cadeautje voor een jong stel als ze gaan samenwonen of trouwen. Ik sprak iemand die haar vader het boek cadeau gaat geven als hij binnenkort met pensioen gaat, ‘dan hoeft mama niet meer elke dag te koken’! Mooi toch?

Bekijk op bol.com

Pastabijbel – Robert Pagnier – Carrera Culinair – 9789048836901 – €29,99