Er zijn van die kookboeken die opvallen. Omdat ze er anders uitzien, omdat ze mooi gemaakt zijn, omdat ze een titel hebben die nieuwsgierig maakt. Zo’n boek is Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz. Van die gekke titel, het eigenzinnige zwart-witte omslag tot de toevoeging van QR-codes bij elk recept: dit boek, dat genomineerd is voor het Gouden Kookboek, verrast je op bijna elke pagina.

Designer Maroeska Metz ken je wellicht van haar ‘krul’, een ornament dat ze al dertig jaar toepast in bijna alle ontwerpen die ze maakt, zoals tafels en kroonluchters, en dat ze ook in haar gerechten herhaaldelijk terug laat komen. Als inspiratiebron voor die krul diende de viool: Maroeska wilde als meisje violist worden, maar studeerde uiteindelijk af aan de Rietveld Academie. Koken heeft haar en haar gezin door roerige tijden geholpen en toen haar kinderen het huis uit gingen, maakte ze een kookschrift voor ze, zodat ze ‘de smaken van thuis’ mee konden nemen. Dat kookschrift was de basis voor dit boek.

Er zijn klassieke hoofdstukken als Soep, Groente, Vis en Vlees, maar ook minder voor de hand liggende, zoals een heel hoofdstuk Pesto en een ander gewijd aan Polpette: balletjes. Er is een fijne  afdeling zoet – de vier hoofdstukken Toetjes, IJs/Sorbets, Taarten, Cake & koek – en een handig receptenregister. Bij alle 120 recepten hoort een filmpje dat je een inkijk geeft in Maroeska’s keuken en je iets meer vertelt over een gerecht, ingrediënt of bereidingswijze. We zien de auteur bijvoorbeeld loempiavellen vouwen, tuinbonen dubbel doppen of koffie bestellen in Italië (kijk hier voor een compilatie). Ook in het boek: foto’s van Maroeska en haar kinderen en kleurrijke, sfeervolle receptfoto’s, met hier en daar een krul. Op mijn kook-verlanglijst staan in elk geval de Muhammara, Paprika-abrikozensoep, Steak van rode spitskool, Bitterkoekjespudding, Stoofperen in dessertwijn en een hartige taart met Maroeska’s mozzarelladeeg.

‘Koken is improviseren,’ is een van Maroeska’s herhaalde uitspraken in de keuken. ‘Hoe dan?!’ vragen kinderen en gasten regelmatig (vandaar!) en ook de lezer zal zich dat soms afvragen, want de recepten blijven je wel eens het antwoord schuldig. Zo weet je soms niet precies voor hoeveel personen een gerecht bedoeld is en staan de ingrediënten niet altijd in volgorde van gebruik. Ook is niet helemaal duidelijk aan welke zeven keukens Maroeska nu precies haar inspiratie ontleent: de Italiaanse en Franse zijn sterk vertegenwoordigd, maar je vindt ook Marokkaanse, Turkse, Zweedse, Georgische, Kroatische en Zwitserse recepten. Maakt dat uit? Welnee. Alles komt ten slotte uit de zevende-hemel-keuken van Maroeska en dat is waanzinnig inspirerend.

Kijk hier voor het recept van Maroeska’s vleespasteitjes.

Bekijk op bol.com

Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz – Maroeska Metz – MarkMedia&Art – ISBN 9789082889802 – €34,95