Italia al pomodoroTomaten zijn onmisbaar in de Italiaanse keuken. Dan hebben we het wel over tomaten van hele goede kwaliteit en geen smakeloze waterbommen. Maar ja, echt lekkere door de zon gerijpte tomaten zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar tenzij ze wellicht van heel ver komen.
Gelukkig zijn tomaten ook verkrijgbaar als bijvoorbeeld tomatenpuree, tomaten in blik en als passata. Wie een goed merk kiest zal zien en proeven dat de tomaten uit een blik, tube of pak vaak krachtiger en smakelijker zijn dan verse tomaten. Foodstylist Harry Belmans verzorgt al jaren de catering in grote concertzalen en weet als geen ander hoe lekker goede tomatenproducten kunnen zijn en wat je er mee kunt maken. In samenwerking met het merk Elvea schreef hij het boekje Italia al pomodoro.

Het boekje begint met een stukje geschiedenis van het Belgische bedrijf Elvea en een overzicht van hun producten. Ook zien we hoe de tomaten bij Elvea worden verwerkt en ingeblikt. De tomaten worden nog altijd geproduceerd in dezelfde streek als waar de oprichter Luigi Vitelli ooit begon. Nu zul je wellicht denken dat je niet zoveel hebt aan een boek waar een specifiek merk tomatenconserven gebruikt worden. Dat is natuurlijk niet waar. Het merk Elvea wordt overigens in sommige supermarkten in Nederland ook verkocht. Lang niet het hele assortiment maar wel de belangrijkste artikelen. Wordt er in een recept een product gebruikt dat hier niet verkrijgbaar is dan is een ander merk ook prima en als dat er niet is dan improviseer je zelf. Ik noem bijvoorbeeld een blik tomaten met basilicum. Is dat er niet? Niets wat je tegenhoudt om zelf verse of gedroogde basilicum aan een gerecht toe te voegen.

Het grootste deel van het boek wordt in beslag genomen door de 60 heerlijke recepten van Harry Belmans en de prachtige foto’s van foodfotograaf en hobbykok Heikki Verdurme. Niet alle recepten zullen ons Nederlanders aanspreken. Ik zie Soep met bonen en pens nog niet als favoriet op tafel komen. Maar het grootste deel van de gerechten is zeker de moeite waard. In de vijf hoofdstukken wordt gekookt met de producten van Elvea waaronder ook verse ‘datterini’s’. Verse tomaatjes in de vorm van dadels. Uiteraard kun je die vervangen door een tomaat van je eigen keuze.

Heerlijke recepten zoals Rigatoni met pittig gehakt en aubergine, Pappardelle met spinazie en datterini, Lasagne van courgette, Soep met geroosterde paprika en gorgonzola, Risotto met tomaat en rode wijn. De ingrediënten en de gegeven hoeveelheden (een ‘bussel’) zijn af en toe Vlaams maar wie een woord niet kent ziet snel genoeg in het recept wat er bedoeld wordt. En zo niet dan is er altijd nog google.Voor liefhebbers van tomaten is dit een heel fijn boekje. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar en een mooie video die een goed beeld geeft van Italia al pomodoro.

Bekijk op bol.com

Italia al pomodoro – Harry Belmans – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401446426 – €24,99