Cover in tekstDe Italiaanse keuken is al jaren een mateloos populaire keuken. En terecht want de gerechten zijn vaak puur en eerlijk van smaak en niet heel ingewikkeld om te maken. Iedere liefhebber van Italiaans eten en koken kent de kookboekenserie ‘De Zilveren Lepel‘ en van dezelfde makers is er nu Eataly!

Voor mij ligt een boekwerk van indrukwekkende omvang met een prachtige cover die past bij waar Italiaans eten voor staat: eenvoudig, stijl- en smaakvol en zonder veel opsmuk. Het boek is gemaakt in samenwerking met Eataly, een paradijs voor kookliefhebbers met vestigingen over de hele wereld. Ik heb ergens horen fluisteren dat er in 2019 een vestiging van Eataly in Amsterdam komt.

Quote:”De Italiaanse keuken is gedompeld in traditie en cultuur, maar de familierecepten worden door elke generatie weer geïnterpreteerd en aangepast aan een modernere manier van leven. Dit boek laat zien hoe je kunt eten als een moderne Italiaan, waar ook ter wereld.” 

Goed, de moderne Italiaanse keuken dus. Koken zoals de Italiaan van nu in zijn eigen keuken doet. Je vindt in dit boek recepten (300!) die eenvoudig te maken zijn en niet overdreven veel tijd kosten. Zo bladerend kom ik maar enkele recepten tegen waarmee je meer dan een uur bezig bent en dan gaat het vaak om oventijd, afkoeltijd of opstijftijd en kun je zelf alvast lekker een wijntje nemen.

Een Italiaanse maaltijd gaat in veel gangen. Antipasti, dan misschien een soepje gevolgd door een klein pastaatje. Daarna gaan we door met een lekker stukje vlees of vis en we eten daar een goed stukje brood bij. Soms nog wat kaas, maar bijna altijd eindigen we met Dolci, een dessert of zoet gebak. Voor al deze gangen en onderdelen vind je in dit boek heel veel recepten en inspiratie. Daarnaast zijn er apart hoofdstukken over rijst, hartig gebak, groenten en peulvruchten en granen.

De pagina’s zijn vooral gevuld met nuttige tekst, maar er staan ook prachtige foto’s in waarop de gerechten goed te zien zijn en die zonder al te veel tierelantijnen zijn genomen. Ik houd daarvan, eerlijk en puur. Er ligt hooguit een lepeltje of een zoutvaatje bij, verder zie je alleen het gerecht. Tussen de recepten door vind je ook nog pagina’s met hele nuttige informatie en kennis. Zo wordt je uitgelegd hoe je deeg kunt kleuren, worden de verschillende soorten soep uitgelegd en lees je hoe je vlees of vis kunt paneren.

Eataly is geen goedkoop boek, maar voor een standaardwerk van een dergelijke omvang en kwaliteit mag je ook best wat vragen is mijn bescheiden mening. Dit is een boek dat je vaak uit de kast zult halen en waar je nog jaren en jaren plezier van zult hebben. Een prachtig cadeau voor onder de kerstboom dit jaar!

Bekijk op bol.com

Eataly – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000356867 – € 45,00