Francis bakt & kookt thuisWe kennen Francis Kuijk van het programma Heel Holland Bakt. Maar behalve bakken kan Francis ook heel goed koken. Ze is geboren in Nederland, grootgebracht in Australië en behalve dat heeft ze ook nog Indische roots. Het kan niet anders of dat levert lekkere recepten op. In ieder geval kunnen we spreken van een multiculturele keuken. Francis schotelt ons echt traditionele recepten voor maar gooit ook net zo makkelijk van alles door elkaar.

Het boek Francis bakt en kookt thuis begint met een korte inleiding en wat handige tips en wetenswaardigheden. Daarna volgt het hoofdstuk FAV’s (mijn favorieten) en daar zien we de zaken die voor Francis onmisbaar zijn in de keuken. Zelfs de doorgewinterde thuiskok zal wellicht nog een tip of truc tegenkomen die nieuw is. Al snel gaan we door naar de recepten die onderverdeeld zijn in de hoofdstukken: Starters, Mains, Desserts, Zoet, Hartig, Bowlfood, Outdoors, Basics, Nog Meer. Je ziet het al, Francis springt van de hak op de tak maar wel op een leuke manier.

We beginnen met de Starters en daar zien we een aantal heerlijke soepen zoals Kip & zoete maissoep en Kerrie-bloemkoolsoep maar ook hapjes als Gado san choy bau (kleine blaadjes sla gevuld met gado gado) of een Oosters rundertartaartje. Bij de Mains staan recepten van een paar heerlijke pies. Meat Pie, Chicken Pie en Cottage Pie. Een echte klassieker als Beef Wellington wordt beschreven met duidelijke stap voor stap foto’s zodat ook de beginnende hobbykok dit bijzondere gerecht kan maken. Een verrukkelijke Mum’s Foe Yong Hai sluit het hoofdstuk af. De desserts varieren van Kokosmousse met tropisch fruit tot Pandan Panna cotta met gula djawasiroop (mooi!!) en nog veel meer.

We kijken even naar het laatste hoofdstuk “Nog meer” en zien een paar heerlijke chutneys en zuren. Het boek sluit af en met een index van A tot Z maar ook met een Index per hoofdstuk. Erg handig! Zo kun je snel de Baconbroodjes terugvinden of de Indische huzarensalade. Om nog maar niet te spreken van de Karameltaart of de Spekkoek met een tic.
Het boek bevat  veel maakbare recepten voor alle gelegenheden. Mooie foto’s maar vooral een boek om vaak uit te koken. Zie ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Bekijk op bol.com

Francis bakt & kookt thuis – Francis Kuijk – Aerial Media Company – ISBN 9789402602029 – €24,95

Francis heeft ook een leuke website met veel recepten.