The Rookie Cook Een absolute inspiratie voor jonge, beginnende thuiskoks die Loïc! Hij groeide op in de delicatessenzaak van zijn moeder en verbaasde zich er tijdens zijn studie over hoe weinig belangstelling zijn generatiegenoten hadden voor koken en goed eten. Zo ontstond het idee om filmpjes te maken met makkelijke, snelle en goedkope gerechten die geschikt zijn voor studenten en andere alleen wonenden. Onder de naam ‘kotfood‘ groeide dit uit tot iets groots en succesvols en natuurlijk moet er dan een boek komen. En dat is er nu.

Ook al kun je nog geen ei bakken of geen wortel schillen, deze recepten zijn voor iedereen toegankelijk‘ belooft Van Impe. Ik heb een paar van de kotfood filmpjes zitten bekijken en dat is echt bijzonder goed gedaan. Ik ben duidelijk niet de doelgroep, maar het is een genot om te zien hoe Van Impe bezig is met eten, koken en het inspireren van anderen. Heb je pubers in huis of gaat er binnenkort iemand het nest verlaten? Dan is een boek misschien nog net een brug te ver, maar ik zou hem of haar zeker het linkje naar het YouTube-kanaal van ‘Kotfood’ eens mailen. Het boek kun je vervolgens rustig als cadeau onder de kerstboom leggen.

Van Impe laat eerst zien wat je minimaal nodig hebt als je zelf thuis gaat koken en hij gunt je een kijkje in zijn eigen voorraadkast. Heb je de basis op orde, dan kun je eigenlijk alles maken. En dan gaan we koken. Alle recepten in het boek zijn geschreven voor één persoon en bij ieder recept staat een tijdsaanduiding. Meestal ben je met een gerecht uit het boek niet meer dan een kwartier tot twintig minuten bezig, maar dan moet je wel een beetje vlot kunnen snijden. Van Impe maakt in de recepten regelmatig gebruik van de magnetron, dus die zul je wel in huis moeten hebben. Verder maken de recepten waar wat Van Impe belooft: snel, simpel en lekker.

Zo staat er een Thaise groene curry in die in dertien minuten op tafel staat, kefta van lam met tzatziki en plat brood die in een dik kwartier klaar is en kip in zoetzure saus die sneller is dan de afhaal Chinees. De receptuur is zeer helder en de ingrediëntenlijsten zijn bescheiden van lengte. Ik heb niets ontdekt dat niet gewoon in de supermarkt te krijgen is, dus je hebt geen enkel excuus meer om niet zelf te koken.

De recepten worden afgewisseld met wat persoonlijke verhalen van en over Loïc van Impe. Leuk om te lezen en ik denk dat het voor dertig minners, zonder gezin erg herkenbaar zal zijn. The Rookie Cook is geschikt voor een doelgroep waarvoor niet zo heel veel kookboeken beschikbaar zijn in de handel. De jonge alleenwonende die van lekker eten houdt.

Bekijk op bol.com

The Rookie Cook – Loïc van Impe – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401444026 – € 22,50