Ken je die mop van dat gezin dat voor het eerst naar Italië op vakantie zou gaan? Nou, die gingen dus niet. En ik weet het, er zijn veel ergere dingen, maar jammer was het wel. Als altijd hadden we ons niet alleen verheugd op land en bezienswaardigheden, maar ook (en vooral) op alles wat we er zouden gaan eten… Pizza natuurlijk, en ijs. Verse pasta. Te veel Parmezaanse kaas. En al die andere fantastische gerechten en ingrediënten die we zouden ontdekken.

Gelukkig verscheen onlangs een enorme oppepper voor wie Italië dit jaar heeft moeten missen: De zilveren lepel – Classic. Italiaanse kookboeken zijn er volop, maar er is er maar één dat al zeventig jaar meegaat en dat is De zilveren lepel. Het oorspronkelijke boek verscheen in 1950 en werd een instant succes. Begin deze eeuw bracht de Engelse uitgever Phaidon voor het eerst The Silver Spoon op de markt en bouwde het merk uit tot een serie met verschillende spin-offs, waaronder De zilveren lepel voor kinderen.

Wat meteen opvalt aan deze nieuwste editie, is de stijlvolle verpakking. Goudkleurig linnen, de bekende zilveren lepel in diepdruk, twee leeslinten. Veel chiquer kun je een kookboek niet maken. Binnenin vind je 170 gerechten die, op de basisrecepten zoals bouillon en bechamelsaus na, allemaal zijn gefotografeerd. Iets wat voor het eerdere basisboek onmogelijk was: dat bevat namelijk 2000 recepten. De classic selectie bevat gerechten uit heel Italië, van Milanese minestrone tot Siciliaanse cassata. Authentieke vitello tonnato en panna cotta, oude bekenden als spaghetti carbonara en tiramisu, maar ook Venetiaanse lever en eenvoudige geroosterde tomaten met balsamico-azijn.

In het boek is ruimte voor een gedegen inleiding, met uitleg over keukentermen en -technieken. Er zijn kleine inleidende tekstjes die je vertellen over herkomst en bereiding. Er zijn smetteloze, paginagrote foto’s die het eten laten zien zoals het is. Met zoveel ingetogen dolce vita en inspirerende gerechten die je gewoon állemaal wilt maken, red je het wel tot de volgende vakantie.

PLUSSEN…
+ je hebt geen ander Italiaans kookboek nodig dan dit
+ ultiem cadeauboek voor iedereen die de Italiaanse keuken dit jaar heeft moeten missen
+ luxe uitvoering in linnen, met twee leeslinten
…EN MINNEN
– bijna te mooi voor in de keuken
– je moet er misschien even voor sparen
– keuzestress: wat ga je als eerste maken?

Koken uit De zilveren lepel – Classic? Hier vind je hét recept voor spaghetti carbonara!

De Zilveren Lepel – Classic
€ 49,99 | Uitgeverij Spectrum
ISBN 9789000373314