Een boek uit 2012 maar nog altijd zeer actueel.

Zelf maken is helemaal hot. Het schrijversechtpaar Laurence en Gilles Laurendon weten dat maar al te goed en aangezien ze ook nog dol zijn op lekker eten is het niet zo vreemd dat er al diverse mooie historische en culinaire titels op hun naam staan. In 2006 zagen we het mooie boek Melk, Yoghurt en Room verschijnen en in  2012 het onvolprezen Van het huis, ambachtelijk koken. Een boek waarin je recepten treft om van alles gewoon thuis in eigen keuken te maken. Zoals het boek zelf zegt: 110 authentieke recepten vol pure ingrediënten: je eigen brood, yoghurt, jam & chutney, bouillon, pasta, zelfgedraaide worst, ingemaakte groente, limonade, koekjes etc.

Dus geen recepten om een maaltijd uit samen te stellen maar producten die je normaal gesproken vrijwel altijd kant en klaar koopt maar die je eigenlijk ook heel goed zelf kunt maken.
Behalve de zaken die men opnoemt in de omschrijving zien we ook paté, gekonfijte gember (van verse gember en suiker), zachte karamels, asperges in pot inleggen, chutneys, bouillon in alle soorten en smaken, verse kazen maken, mueslirepen zonder oven, rilettes, pickles van kleingesneden groente.
Iedere pagina roept op tot zelf maken. Alles is even smakelijk en leuk om te proberen. Als ik dit boek met één woord zou moeten omschrijven dan is het: Inspirerend. Verschrikkelijk vreselijk inspirerend.
Ook de broodrecepten zijn geweldig. Naar keuze met de hand of in de Broodbakmachine. En daarna? Rilettes van makreel? Huisgerookte zalm? Oh nee, yoghurt. Walnotenwijn! Ja echt, walnotenwijn. Met Bretonse boterkoeken.
Dikke hardcover met prachtige foto’s.
Een heerlijk en vooral tijdloos boek. Een absolute aanrader.

Uitgever: Becht’s Uitgevers-Maatschappij, H.J.W. – € 16,45 – ISBN 9789023013617

Koop bij bol.com