Dosia Brewer kennen we natuurlijk al van het succesvolle Dosia bakt vegan. Ze schrijft al jaren recepten voor bekende bladen en organiseert culinaire workshops. Dosia komt nu met Dosia plukt bessen en je snapt dat alle mogelijke soorten bessen een hoofdrol spelen. Minder bekende en niet zo makkelijk verkrijgbare bessen zijn weggelaten. Maar er worden ook bessen besproken waarvan je wellicht helemaal niet weet dat het bessen zijn! Zoals avocado, pompoen en zelfs een banaan horen eigenlijk tot de bessen. Daar heb je toch geen idee van.

Na de zeven hoofdstukken met meer dan 160 recepten volgen nog een uitgebreide bessengids, een moestuingids en een wildplukgids. Want Dosia mag ook graag wildplukken en vaak kan dat natuurlijk ook prima. Denk maar eens aan bramen en bosbessen. Veel bessen zijn ook bij de groentewinkel of supermarkt goed verkrijgbaar. Niets houd je dus tegen om aan de slag te gaan en de heerlijke recepten te maken. Naast de recepten krijgen we ook veel informatie over de soorten bessen en bereidingswijzen. Niet alleen lekkere baksels maar ook siropen, hoofdgerechten, lunchgerechten en zelfs alcoholische dranken. Met bessen kun je bijna alles! Heb je een moestuin dan zijn de lijstjes met aan te raden rassen en hun bijzonderheden onmisbaar.

Laten we ons even concentreren op de recepten. Laat het maar aan Dosia over om daar iets bijzonders van te maken. Afwisselend zien we recepten die erg origineel en voor iedereen te maken zijn met hier en daar een recept waar je wat meer kookervaring voor moet hebben. De aardbeienrol met witte chocoladeroom is een plaatje om te zien maar niet geschikt voor de beginnende bakker. Er blijven echter genoeg recepten over die je zeker kunt maken en waar je absoluut de show mee steelt. De Haagse bluf met een tic en amarettikoekjes is een feest om te zien. Net als de panna cotta met tijm en witte bessen. Ook de dranken zijn een aanrader. Maak je eigen bessen-priklimonade of rozenbottelsiroop. Voor de volwassenen zijn er de bessenlikeuren. En ontzettend simpel maar erg fijn is de bessenazijn die je maakt van een bestaande azijn. Al krijg je ook het recept om de azijn helemaal zelf te maken. Als het mogelijk is staat er altijd een vegan optie bij.

De koekjes, de taarten, de desserts, jam en gelei en de hoofdstukken ontbijt en brunch en ook lunch- en hoofdgerechten maken dit tot een erg compleet boek. De prachtige foto’s van Eric van Lokven verdienen een aparte vermelding. Al met al een mooi en groot boek dat vaak geraadpleegd zal worden en waar je daadwerkelijk iets aan hebt.

Dosia plukt bessen | Dosia Brewer
Fontaine Uitgevers | €34,99
ISBN 9789464040425

Achtergrond foto header: Couleur from Pixabay