Het boek Vorstelyk Tafelen heeft twee schutbladen van goudpapier en een uitvouwbaar stofomslag. Die laatste ga ik niet van het boek afhalen. Al kan ik dan ook net doen alsof ik aan tafel zit bij een prins van Oranje. Nee, ik riskeer het niet want ik wil aan dit boek niets beschadigen. Dit lees-, kijk- en kookboek van Karin Vaneker neemt je mee op reis door de culinaire geschiedenis in de keukens van maharadja’s, keukenprinsen en -prinsessen, regenten, koningen en keizers over de hele wereld. Naast de rijk geillustreerde achtergrondinformatie treffen we een keur aan recepten uit alle windstreken en tijdperken.

Je komt ogen tekort bij het lezen van dit boek. Van de Sultan en het Ottomaanse rijk naar Perzië, Het Britse Rijk, De Maharadja van Baroda, de VOC, onze eigen Oranjes en ga zo maar door. Dat alles verrijkt met veel recepten die aangepast zijn aan onze tijd en bereidingsmethodes zodat ze goed te maken zijn.
Ook de recente geschiedenis komt aan bod en je kunt alleen maar met verbijstering lezen hoe een president als Mobutu (culinair) leefde. Maar ook de Maharadja’s en andere hoogwaardigheidsbekleders wisten wat lekker eten was en hoe zij hun gasten moesten ontvangen.

Het is zaak om een notitieboekje bij de hand te houden als je Vorstelyk Tafelen leest. Er worden in de tekst hier en daar bronnen genoemd die je zeker nader wilt onderzoeken. Oude kookboeken bijvoorbeeld. Er is geen apart hoofdstuk met de bronvermeldingen of een lijst met genoemde oude kookboekjes dus die lijst moet je zelf maken. De index met recepten is heel duidelijk. Er is een index per soort gerecht (Salade, Saus, Desserts etc) en een index met de recepten per hoofdstuk.

Met als extra een essay van Anton Moonen. Jammer dat er geen ruimte was om sommige foto’s en schilderijen, tekeningen groter af te drukken. Je zou ze allemaal tot in detail willen bekijken. Vorstelyk Tafelen moet je nu aanschaffen om te voorkomen dat je het over een aantal jaren alleen nog tweedehands kunt vinden of helemaal niet meer. Dit boek is een pareltje dat je niet wilt missen.

Op de prachtige website van Aristocraten en Recepten kun je een uitgebreider kijkje nemen in het boek en het uiteraard ook kopen. Hier de pagina van het boek zelf.

Collation – €27,95 – ISBN 9789082638707