Met grote regelmaat verschijnt er een nieuw deel in de reeks De Zilveren Lepel Kookschool. De Zilveren Lepel Kookschool is een serie basiskookboeken van de makers van De Zilveren Lepel. We hadden al Pasta, Dolci en Pizza en in juli 2016 volgde Groente. Het belooft je écht Italiaans te leren koken.

Na een introductie met de verschillende soorten groente (zoals wortel-, knol- en bladgewassen) wordt kort toegelicht welke bereidingswijzen er zijn; stomen, koken, stoven, bakken/frituren, braden en bakken in de oven. Naast een hoofdstuk Salades komen al deze bereidingen aan bod in nog eens vier hoofdstukken. In totaal kun je 75 recepten verwachten die in moeilijkheidsgraad variëren.

Zowel de Italiaanse als de Nederlandse naam wordt genoemd (óók in het register), de bereidingstijd, voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is en de calorieën per portie. De moeilijkheidsgraad varieert maar het is niet altijd even duidelijk waarom een gerecht als makkelijk wordt bestempeld. Iedereen die wel eens een soufflé op tafel heeft gezet weet dat dat geen sinecure is (volgens dit kookboek valt de soufflè di fagiolini echter in de categorie makkelijk).

Naast De Zilveren Lepel Kookschool verschenen ook nog paperback Zilveren Lepel versies Pasta, Quick & Easy, Toscane, Vis en Voor Kinderen. Maar de moeder is en blijft toch de enige echte De Zilveren Lepel die in 2008 voor het eerst in een Nederlandstalige versie verscheen. Bij het vergelijken blijkt dat deze “oerversie” met tweeduizend recepten (!) soms uitgebreider is qua vertaling van de bereiding. Juist bij een basiskookboek, dat de Kookschool Groente zegt te zijn, kan het handig zijn om meer uit te leggen. Immers hierbij gaat men uit van een lager kennisniveau.

Al met al een leuk boekje om met bekende en wat minder bekende groente eens iets anders op tafel te zetten. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Spectrum – €15,00 – ISBN 9789000350483