Onlangs kwam Marleen Visser’s eerste kookboek Altijd IJs uit. Haar grote passie is koken en fotograferen. En dat is te zien, zowel op haar foodblog sharelovenotsecrets als het bedrijf waarmee ze aan de weg timmert in de food sector.

Het is maar goed dat je niet aankomt van het kijken naar de prachtige foto’s van ijsjes in Altijd IJs. En wat voor ijs. Natuurlijk komen er smakelijke zelfgemaakte raketjes voorbij en limonade ijslolly’s. Maar wat dacht je van jasmijn-perzikijs, majito-pops of mango sticky rice magnums? En dat zijn alleen nog maar een paar varianten ijs op een stokje.

Altijd IJs is een veelzijdig boek. Aan de hand van zeven basis-ijsrecepten maakt Marleen Visser honderd soorten schepijs, sorbets, lollypops en vegan ijs. Naast de voor de hand liggende roomijs- en yoghurtijsbasis vind je bijvoorbeeld ook een kokosbasis en een voor avocadoijs. De namen zijn al net zo creatief als de smaakcombinaties. Heb jij ooit al eens gedacht aan ijs van zoete aardappel met kardemom en witte chocolade?

Het boek is ingedeeld per seizoen. Als je dacht dat ijs iets is voor warme dagen dan heb je het mis. Je kunt prima onder een warme deken op de bank bij een haardvuur een schaaltje Homemade Ben & Jerry’s leeglepelen. Daarnaast staan er een aantal nicereams in – ijsjes die net even gezonder zijn dan hun ondeugende zusje de vicecreams. Per recept is aangegeven hoeveel stokjes of bolletjes je maakt, de ingewikkeldheid en of het recept geschikt is voor iedereen of alleen volwassenen. Dat laatste vanwege alcohol en daar zitten heerlijke varianten tussen! Zelfs de recepten voor bijkomende onderdelen zoals bitterkoekjes, cupcakes en fudge ontbreken niet.

Marleen bewijst dat ijs maken niet moeilijk is, zelfs als je geen ijsmachine hebt. Zelf omschrijft ze haar boek kernachtig als: “IJs voor elk seizoen, 100 Recepten op basis van seizoensproducten, Nice cream & Vice cream, IJs met én zonder ijsmachine, Super soft homemade roomijs, sorbetijs, ijslolly’s & icecream sandwiches”. Dat lijkt me een prima aanbeveling om dit veelzijdige boek aan te schaffen.

Inmiddels staan er heel veel ijsjes uit Altijd IJs op mijn wensenlijst maar het aardbeiensorbetijs vind je binnenkort zeker terug op kitchentablehappiness.

Carrera Culinair – €19,99 – ISBN 9789048831371