Zie inkijkexemplaar

Winter warmers brengt bij mij herinneringen terug van een koude januaridag in het zuidwesten van Ierland waar wij door de regen en gure wind de lokale pub in werden geblazen. Het was pas half elf s’ ochtends en de eigenaar zei dat wij maar eens een ‘hot toddy’ moesten drinken bij het knisperende haardvuur. Ik wist toen nog niet wat er in dat drankje zat, geserveerd in een glazen theemok met een schijfje citroen, maar de rest van de dag was ik in ieder geval erg vrolijk en warm van binnen.

Het idee om na het ondergaan van de zon nog naar een kroeg te gaan voor een afzakkertje wordt steeds vaker vervangen door gewoon een lekker drankje op de bank. Dit kookboek vind ik dan ook niet bedoeld voor stoere kroegtijgers, maar zeker ook niet voor de geheelonthouders onder ons. Winter warmers begint met een beknopte introductie over cocktailbenodigdheden, verschillende soorten glazen, shakevaardigheden en negen alcoholvrije basissiroop recepten. Een pumpkin spice siroop die bijvoorbeeld ook heel goed te doen is in je koffie verkeerd. Laat je niet afschrikken door de cocktailbenodigdheden waar Jassy vrolijk over vertelt. Een grote jampot met deksel schudt ook best lekker. En als je geen champagnecoupe in huis hebt, smaakt je drankje net zo lekker uit je wijnglas.

Natuurlijk is het heel dandy om met je champagnecoupe voor een openhaardvuur in je oorstoel achterover te leunen. Maar drie hoog achter op je oude Ikea-bank voor de TV tijdens een gezellige aflevering van de Meilandjes werkt ook prima kan ik je garanderen. Heel erg leuk vind ik de vijf bonusrecepten voor likeuren die je zelf kunt maken. Met zo’n zelfgemaakte mandarijnenbourbon als kerstkado maak je vast heel snel nieuwe vrienden. Maar het boek draait natuurlijk vooral om de 61 wintercocktail recepten.  Van hele sjieke herfst- en wintercocktails om koud te serveren, tot recepten voor warme thee, koffie en melkdrankjes met een kick. Bijvoorbeeld de ‘Smoking Bishop’, leuk voor de Sinterklaasavond of de klassieke ‘Boulevardier’, de winterversie van de zo populaire ‘Negroni’ in de zomer, als aperitief.

Alle drankjes zijn voor één persoon, tenzij anders aangegeven. Winter warmers komt in een handzaam formaat met één recept per pagina en elk recept wordt voorafgegaan door een kleine introductie en een prachtige illustratie van Sarah Ferone op de pagina ernaast. Je hebt geen grote drankkast nodig om met dit boek aan de slag te gaan. Met alleen een fles whisky of cognac en wat standaard keukenkastvoorraad kom je al een heel eind. Winter warmers is een aanwinst met de komende koude herfst en winteravonden voor de deur en zeker voor diegenen die wel van een gezellig drankje houden maar daarvoor niet de deur uit willen.

Winter warmers | Jassy Davis
Good Cook | €13,50
ISBN 9789461432629