Koken met Van Boven is altijd een feestje. Dat geldt niet alleen voor de tv-serie op de VPRO maar ook voor haar kookboeken en receptencolumns in Volkskrant en Libelle. Enthousiasme, inspirerend en inventief zijn zo maar wat woorden die opborrelen als ik Yvette bezig zie.

In september verscheen Home Sweet Home nieuw Iers comfort food. Een mooie aanvulling op de gestaag groeiende reeks van Van Boven, met opnieuw haar partner Oof als fotograaf. Yvette groeide op in Ierland in een dorp onder de rook van Dublin. Home Sweet Home is een kookboek over haar Ierse herinneringen aan het comfort food waarmee ze opgroeide. En tegelijkertijd een boek met de moderne Ierse keuken; vlees, vis, schaal- en schelpdieren, wilde kruiden en prachtige producten als gefermenteerde melk, kaas, boter en whiskey.

Na het voorwoord maken we kort kennis met de eetgeschiedenis van de Ieren die zich naast de rijkdom en verscheidenheid ook kenmerkt door armoede en honger. We krijgen handreikingen over de gebruikte ingrediënten en dan volgen nog wat basisrecepten van bouillon, vinaigrette en crème anglaise. Dankzij de prachtige foto’s van Oof zitten we al middenin Ierse sferen. Tel daar de grappige tekeningetjes van Yvette bij op en je hebt een feel good boek in handen.

En wat past er nu beter bij feel good dan bakken? Juist, dat is dus het eerste hoofdstuk met recepten (whiskey cake, bake well tart, shortbread klaver koekjes) gevolgd door nog meer plezier: de borrel. De Ierse pub verdient een apart hoofdstuk volgens Yvette van Boven. Het huiselijke, gezellige staat voorop met vaak live muziek waar grif mee wordt meegezongen. Eerst wat drankrecepten (tonicsiroop!) en dan de snacks voor erbij (gerookte garnalen, zure eieren, radijsjes). Waarna we gewoon doorsnacken met kleine gerechten die niet gebonden zijn aan een bepaalde tijd. Beans on toast, maar dan zelf gemaakt, aardappelpannenkoekjes genaamd boxty, of een stukje groentetaart. Dat gaat er altijd in en het zijn perfecte ‘opmakers’ want restjes bestaan niet in Ierland.

Bij de soepen ontbreekt uiteraard de chowder niet, stevige gebonden soepen op basis van slagroom, maar ook vind je wildpluk ingrediënten als brandnetel terug. De hoofdstukken hoofdgerechten, aardappels & kool en bijgerechten laten tegelijkertijd de rijkdom van Ierland zien met gerechten als lamsbout met salsa van zeewier en de zuinigheid die je vindt in een gerecht als coddle (een eenvoudig, voedzaam stoofgerecht). Maar daar doet Yvette dus weer wat leuks mee door er gnocchi, pompoen en wortel aan toe te voegen.

Tussen de hoofdstukken door komen we behoorlijk wat aan de weet over de Ierse geschiedenis en eetcultuur. Zo was kool tijdens de Great Famine nog het enige gewas dat groeide, waardoor kool een belangrijk ingrediënt in de Ierse keuken werd.

Home Sweet Home is gul met recepten want na een fantastisch toetjes hoofdstuk is de koek nog niet op. Er volgen nog homemade zaken als worscestershiresaus, appelchutney en guinessmayo of heerlijke marmelade. En vergeet de twee pagina’s met sausjes & dressings niet.

Zo staat het boek bol van recepten die je gelijk wil gaan maken. Aan de twee leeslinten zul je niet genoeg hebben. Fijn zijn ook de twee registers achterin. Je kunt zoeken per hoofdstuk en per ingrediënt. Kortom een feel good boek met moderne Ierse recepten in de typische Van Boven stijl.

Bekijk op bol.com

Home Sweet Home nieuw Iers comfort food – Yvette van Boven – Fontaine Uitgevers – €29,95 – ISBN 9789059567542